Hlavní obsah

Přestal jsem si ho vážit, vysvětlil Zeman, proč na Grossův pohřeb neposlal věnec

Prezident Miloš Zeman neposlal věnec na pohřeb bývalého premiéra Stanislava Grosse, protože si ho přestal vážit, a to hlavně kvůli spornému zbohatnutí nejmladšího polistopadového předsedy vlády. Zeman to řekl v neděli v rozhovoru pro server blesk.cz. Toho, že se s Grossem před jeho smrtí neusmířili, Zeman prý nelituje.

Foto: Právo

Miloš Zeman a Stanislav Gross na snímku z roku 2004

Článek

"Já nejsem pokrytec. Já posílám věnce na pohřby těch, kterých si vážím. A je pravda, že Stanislava Grosse jsem si přestal vážit," uvedl Zeman. Za jeho vedení ČSSD přitom Gross udělal strmou politickou kariéru, v Zemanově vládě byl ministrem vnitra, a nynější prezident mu byl dokonce za svědka na svatbě.

Vztahy obou politiků však narušilo to, že Gross byl jedním z poslanců sociálních demokratů, kteří v roce 2003 nepodpořili Zemana v prezidentské volbě. Zeman to ale dnes neoznačil za hlavní důvod, proč si svého někdejšího "korunního prince" přestal vážit.

Zeman: Že jsme se neusmířili, nelituji

"Daleko horší bylo jeho zázračné zbohatnutí, protože jenom naprostý neználek mohl očekávat, že ta transakce s akciemi Moravia Energo byla čistá a že byla důsledkem jeho podnikatelského talentu," řekl prezident.

Zeman narážel na kauzu, kdy Gross dva roky po odchodu ze Strakovy akademie nakoupil podíly ve společnosti za 20 miliónů korun a po pouhém půlroce je prodal více než pětkrát dráž. I za jeho politickým pádem v roce 2005 stály nejasnosti ohledně peněz, za které si pořídil byt na pražském Barrandově.

Na dotaz, zda prezident nelituje, že se s Grossem neusmířili, Zeman odpověděl, že nemá důvod, proč toho litovat. Neviděl se s ním prý minimálně deset let. K záměru Grossovy manželky nechat svého muže pohřbít na Vyšehradě pouze poznamenal: "Vyšehrad je samozřejmě spojen s osobnostmi, kterých - i když k nim máte někdy kritický postoj - si obecně můžete vážit."

Se Stanislavem Grossem se rozloučila rodina i přáteléVideo: Novinky

Gross v polovině dubna podlehl zřejmě amyotrofické laterální skleróze (ALS), při níž nemocní postupně ztrácí buňky ovládající svalové pohyby. Bylo mu 45 let. Při pohřbu na Vyšehradě se s ním přišli rozloučit především vrcholní představitelé ČSSD, jejíž byl dlouholetým členem a krátce i předsedou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám