Hlavní obsah

Babiš: Chceme v EU země západního Balkánu, postoj ke Kosovu neměníme

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiéři zemí visegrádské čtyřky přijali deklaraci, v níž vyjadřují podporu rozšíření Evropské unie o země západního Balkánu. Na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání premiérů Česka, Maďarska, Polska a Slovenska se zeměmi západního Balkánu to uvedl Andrej Babiš. Řekl také, že nevidí důvod, aby Česko vzalo zpět uznání Kosova.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiéři Visegrádské skupiny. Zleva premiér Slovenska Peter Pellegrini, premiér Polska Mateusz Morawiecki, premiér Česka Andrej Babiš a premiér Maďarska Viktor Orbán.

Článek

„Přijali jsme deklaraci o tom, že politika rozšíření EU je skutečně nejúčinnější nástroj podpory, stability a bezpečnosti Balkánu. Bezpečnost na Balkáně znamená bezpečnost v Evropě,” prohlásil po jednání Babiš.

Evropská unie podle něj musí Balkánu nabídnout jasnou vizi a pracovat na jejich přijetí do schengenského prostoru i do EU. Na úrovni Evropské rady je podle něj důležité hovořit o tom, proč trvá dlouho přijetí například Bulharska, Rumunska či Chorvatska do schengenského prostoru.

„Měli bychom rozlišit rozšiřování EU od rozšiřování Schengenu. Doufáme, že se podaří udržet tempo reforem a že bude možné Srbsko a Černou Horu přijmout ještě před koncem roku 2027,” dodal Babiš na oficiální tiskové konferenci po společném pražském jednání v době českého předsednictva.

„Plně podporujeme otevření rozhovorů o přijetí Albánie a Severní Makedonie. Musíme evropské partnery přesvědčit, že rozšiřování je strategickou investicí a benefity daleko převyšují negativa a obavy,” doplnil českého premiéra slovenský premiér Peter Pellegrini.

Kolem Kosova nic nového

Dotazy českých i srbských novinářů na Babiše směřovaly i ke slovům prezidenta Miloše Zemana o tom, že by Česko mělo vzít zpět uznání Kosova. Kosovský premiér v reakci na to zrušil účast na tomto setkání. Podle Babiše to ale váhu konference nesnížilo.

„Pan prezident má na Kosovo stejný názor a svůj postoj opakuje pravidelně od roku 2013. Zahraniční politika je ale v rozhodující pozici vlády. Máme pravidelná setkání a určitě to budeme probírat, ale nevidím žádný důvod, aby česká vláda měnila svou pozici,“ odpovídal Babiš.

Setkání premiérů Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se uskutečnilo ve čtvrtek na Pražském hradě. Babiš s premiéry Slovenska Peterem Pellegrinim, Maďarska Viktorem Orbánem a Polska Mateuszem Morawieckým absolvoval zhruba hodinu a půl dlouhé pracovní jednání. Hlavními tématy setkání měly podle českého úřadu vlády být aktuální evropské otázky, například složení nové Evropské komise, víceletý finanční rámec po roce 2020 či přístup k řešení klimatických otázek.

Po pracovní schůzce se k lídrům zemí visegrádské čtyřky připojili představitelé šesti zemí západního Balkánu. Kosovo po středečních prohlášeních prezidenta Miloše Zemana o tom, že chce s českými ústavními činiteli diskutovat o možnosti odvolání uznání této země samostatným státem, odvolalo účast na vládní úrovni. Na jednání ho zastupuje chargé d'affaires velvyslanectví v Praze Arbër Vllahiu.

Za země západního Balkánu se jednání dále zúčastnili premiéři Zoran Zaev ze Severní Makedonie, Ana Brnabičová ze Srbska, Denis Zvizdic z Bosny a Hercegoviny, Edi Rama z Albánie a Duško Marković z Černé Hory.

Reklama

Výběr článků

Načítám