Hlavní obsah

Premiér vážně uvažuje o odvolání Kmoníčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek velmi vážně uvažuje o odvolání velvyslance při OSN Hynka Kmoníčka. "Má trpělivost s panem Kmoníčkem je u konce," řekl předseda vlády ve středečním rozhovoru pro BBC.

Článek

Paroubek Kmoníčka v BBC kritizoval zejména za články v novinách, ve kterých si stěžoval na ministra Svobodu.

Premiér Jiří Paroubek dostal od Kmoníčka asi 20stránkový dopis, ale jeho obsahem neměl čas se zaobírat. "Ze zběžného prolistování jsem pochopil kritické výhrady pana Kmoníčka k panu Svobodovi," uvedl v úterý Paroubek. Dodal, že situace mezi Svobodou a Kmoníčkem není únosná a výhledově ji vyřeší. "Pan Kmoníček je v New Yorku již čtyři roky, což je obvyklá doba, takže si umím představit, že tam ještě nějakou dobu bude a pak půjde na jiný úřad," dodal v úterý Paroubek.

Svoboda na adresu Kmoníčka již dříve uvedl, že mu nedůvěřuje, neboť v OSN hlasoval dvakrát v rozporu s instrukcemi ministra. Kmoníček uvedl, že pomocí dokumentace a svědectví dalších osob nařčení proti své osobě vyvrátil a podle svých slov v době kritiky své osoby adresoval dopis i přímo svému ministrovi. Protože se ale asi týden nic nedělo a ministr zopakoval, že Kmoníčkovi nevěří, teprve potom se velvyslanec podle svých bránil prohlášením v médiích.

Svoboda: To, co se stalo, nebude bez reakce

Ministr zahraničí Cyril Svoboda, po večerním jednání vlády na otázku, zda nebude iniciovat odvolání Kmoníčka, řekl, že jde o interní věc, která se nemá probírat na veřejnosti. "Mohu jen říci, že samozřejmě to, co se stalo, nebude bez reakce. Nechť také rozhodne vláda," uvedl Svoboda.

Ohrožena Kavanova podpora vládě?

Rebelující poslanec ČSSD Jan Kavan přitom ve středu novinářům řekl, že pokud by byl Kmoníček z New Yorku kvůli otevřené kritice ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) odvolán, musel by svou dnes avizovanou podporu kabinetu znovu důkladně zvážit. Kavan věří, že Kmoníček zůstane a až opadnou emoce, "najde se přijatelné řešení".

Právě Kavan s dalším sociálnědemokratickým poslancem Vladimírem Laštůvkou Kmoníčka chtěli prosadit na post prvního náměstka ministra zahraničí, aby tak zvýšili vliv ČSSD na resort, který vede lidovec Cyril Svoboda. S tím však ministr ani premiér nesouhlasili.

Kmoníček na ministerstvu zahraničí působil v letech 1999 až 2001 jako náměstek tehdejšího ministra Jana Kavana.

Kmoníčkovi vyprší mandát v OSN v říjnu 2005, do funkce nastoupil v říjnu 2001. Velvyslance na nárh vlády odvolává prezident republiky.

Reklama

Související články

Jahn z vlády ven, Kmoníček místo Svobody?

Jen několik ministrů ze současné Grossovy vlády má šanci, že případně zasednou i v budoucím týmu Jana Kohouta. Jsou mezi nimi např. nestraník František Bublan...

Výběr článků

Načítám