Hlavní obsah

Premiér si je jist hlasy pro školský zákon

Právo, ČTK, zde
PRAHA

Premiér Vladimír Špidla si je jist, že školský zákon nakonec podpoří všichni poslanci vládní koalice. Je přesvědčen, že ministryně Petra Buzková a vicepremiér Petr Mareš (US) se přes rozdílná stanoviska nakonec dohodnou na kompromisu.

Foto: Zdeňka Kalová

Města budoucnosti

Článek

"Hledáme dobrý školský zákon. Jsem si jist, že ho nalezneme a že bude mít všechny hlasy vládní koalice," řekl včera premiér novinářům. Reagoval tak na prohlášení ministryně, že pokud se s Marešem nedohodnou, bude hledat podporu u poslanců KSČM.

Buzková nakonec s Marešem na čtvrteční schůzce dospěli po víc než dvou týdnech sporů k částečnému kompromisu: pokusí se dohodnout nad třinácti konkrétními výhradami, jež vicepremiér vznesl.

V čem možná shoda

Co vicepremiér návrhu ministryně nejvíc vyčítá? Předloha podle něj neřeší program celoživotního vzdělávání. Mareš tvrdí, že jestliže někdo dlouholetou praxí či v kursech nabude slušné kvalifikace, pak by měl mít možnost složit státem uznávanou zkoušku odbornosti, aniž by kvůli tomu musel ještě absolvovat léta ve škole.

"Zákon musí umožnit získat vzdělání v takzvaných modulech, což jsou ucelené části učiva, jako například podvojné účetnictví. Za každý absolvovaný modul získáte kredity, a když je poskládáte dohromady, můžete získat kvalifikaci," vysvětlil poradce vicepremiéra Bohumil Janyš.

Kolik modulů je třeba dosáhnout pro jakou kvalifikaci, by přitom předepsalo ministerstvo školství. O tom je podle informací Práva Buzková ochotná jednat, stejně jako o požadavku, aby školám a krajům ubyly jisté byrokratické povinnosti.

Buzková je připravena dále řešit i problém, jak a z čeho budou financovány povinnosti, které v zákonu ministerstvo ukládá krajům u žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. A kompromis je prý možný i v otázce kategorie "odborných škol", která ze zákona vypadla.

Soukromé jako státní?

Ministryně ale nechce ustupovat požadavku, aby soukromé školy dostávaly srovnatelný normativ na žáka jako státní. Také podmínka, aby kraje jako zřizovatelé škol hned začátkem roku věděly, kolik peněz od ministerstva dostanou, je podle informací Práva nerealizovatelná.

Státní rozpočet se schvaluje až na sklonku předchozího roku. Buzková nejspíš bude chtít zachovat i ustanovení, že se za vzdělání na vyšších odborných školách nebude platit -i když tady má výhrady i lidovecká vyjednavačka Michaela Šojdrová, která ale jinak schválení předlohy doporučuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám