Hlavní obsah

Premiér Paroubek je s Putinovou návštěvou spokojen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek pokračoval ve své dvoudenní návštěvě České republiky. Setkal se s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS) i s předsedou Sněmovny Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Návštěvu uzavřel Putin setkáním s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD), poté se vrátil do Moskvy.

Článek

Premiér Paroubek po návštěvě ruského prezidenta Putina označil česko-ruské vztahy za "mimořádné dobré, nejlepší v historii". Podle Paroubka mají vzájemné vztahy obou zemí mimořádnou perspektivu.

Rusko finančně podpoří české projekty

Předseda vlády informoval také o dohodě s ruským prezidentem, podle které vloží Rusko do projektů v České republice část peněz, které získalo z rekordně drahé ropy. "Já jsem přesvědčen, že takto mohou připlynout do ČR velké částky peněz do projektů především v oblasti kulturní a vědeckotechnické," řekl Paroubek.

Hlavními tématy rozhovorů s předsedou české vlády Jiřím Paroubkem byly dodávky ropy a plynu, ochrana investic a zvýšení exportu českého zboží do Ruska. Paroubek připomněl loňský nárůst exportu českého zboží do Ruska o 46 procent na 4,3 miliardy dolarů, tedy přes 100 miliard korun, a dodal, že další silné nárůsty lze očekávat i v příštích letech. 

Putin Paroubkovi také zopakoval slib, který dal už ve středu prezidentu Klausovi, že prodlouží smlouvy na dodávky ruské ropy a plynu do ČR.

Podle premiéra se oba státníci vyhnuli sporným tématům, jakými jsou například válka v Čečensku, situace v Bělorusku nebo úroveň demokracie v Rusku.

Putin se sešel i s dalšími českými politiky

Čtvrteční program prezidentovy návštevy začal na Olšanských hřbitovech, kde Vladimir Putin spolu s českým prezidentem Václavem Klausem položil květiny na hroby ruských vojáků, kteří zahynuli při osvobozování Československa v roce 1945.

Při setkání s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou ruský prezident zdůraznil, že jeho země chce stejná pravidla obchodní spolupráce pro všechny členské státy EU, včetně České republiky. Putin připomněl, že některé evropské státy by rády měly ve vztahu k Rusku privilegované postavení, Rusko však nehodlá nikoho preferovat.

Šéfovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi se ruský prezident svěřil, že považuje návštěvu Prahy jako velmi přínosnou a přátelskou. Jako její  největší výsledek vyzdvihl uzavření ekonomických smluv. Zaorálek přivítal Putinovo středeční uznání morální odpovědnost Ruska za vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. 

Kritika za porušování lidských práv

Ještě před příjezdem Putina do Česka kritizoval porušování lidských práv v Čečensku senátor Jaromír Štětina (za Stranu zelených). Prohlásil, že opustí budovu horní komory parlamentu, pokud by tam Putin zavítal. Hlava Ruské federace ale dnes přijímala hosty v Lichtenštejnském paláci na Kampě. Podle předsedy Senátu Sobotky vyjádřil Štětina svůj osobní názor a dodal, že je třeba vnímat pohled obou stran konfliktu.

Anketa

Jak hodnotíte Putinovu návštěvu v ČR?
1
87,3 %
2
4,7 %
3
1,5 %
4
0,8 %
5
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 787 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám