Hlavní obsah

Premiér Nečas se omluvil Michálkovi

Právo, Novinky, jim, map
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) se omluvil odvolanému řediteli Státního fondu životního prostředí Liboru Michálkovi. Bývalý ředitel fondu, který odhalil aféru, na jejímž konci ohlásil rezignaci ministr životního prostředí Pavel Drobil, si nepřímo řekl o omluvu v sobotu. Za Nečasovo gesto Michálek poděkoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Předseda vlády vysvětloval, že měl pochybnosti, zda si Michálek nechce při osobní schůzce nahrávat i jeho samotného.

„Tento výrok byl řečen v kontextu, kdy již bylo zřejmé, že si pan Michálek nahrává své spolupracovníky a nadřízené, proto se tento záměr nedal zcela vyloučit. Přímý důkaz pro toto svoje tvrzení jsem však neměl, a proto se za něj panu Michálkovi omlouvám,“ uvedl v pondělním tiskovém prohlášení Nečas.

„Pokud se jedná o omluvu pana premiéra, děkuji za ni. Děkuji i za nabídku ze strany pana ministra Bárty. Nicméně preferuji narovnání v podobě návratu do Státního fondu životního prostředí na pozici ředitele. Nikoli přechod na jiný státní fond. A to vzhledem k poslání, které jsem měl na životním prostředí, tedy transformaci fondu na Zelenou banku. Zároveň bych rád poznamenal, že jsem nyní v pracovním poměru ve státní správě. Zastávám místo poradce ve Státním fondu životního prostředí,“ řekl Právu Michálek.

Nečasovi se zprvu nezdálo, že Michálek se dva měsíce neobrátil na policii, ačkoliv ho k tomu vyzval. Minulý týden ho také obvinil z toho, že se chystal nahrávat i jeho samotného. Přesunul na něj také veškerou odpovědnost za nynější skandál.

„Bývalý ředitel státního fondu Michálek dostal jasný pokyn, aby v případě závažných pochybností kontaktoval policii. To jsem mu neprodleně po kontaktování mého úřadu vzkázal přes pana ministra Pavla Drobila a tento vzkaz byl panu Michálkovi předán. Přesto to policii nepředal. Možná i vy byste se měli ptát, proč dva měsíce běhal po Praze, nahrával si téměř každého, zcela zjevně se chystal nahrávat předsedu vlády. Dva měsíce nepředal tyto věci policii, přestože on tvrdí, že se jedná údajně o trestnou činnost, a předal je až tehdy, kdy bylo zcela jasné, že celá záležitost vyjde v médiích,“ zlobil se minulý týden premiér.

Véčkaři v Chebu vyzvali ministry VV k odchodu z vlády

Věci veřejné v Chebu vyzvaly své ministry, aby odešli z vlády, a poslance VV, aby vyslovili vládě nedůvěru, pokud nebudou splněny tři požadavky. Podle ČTK požadují, aby byl zpět do funkce jmenován odvolaný předseda Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, aby byl okamžitě odvolán z funkce policejní prezident Oldřich Martinů a aby se vláda zavázala ke změně financování politických stran. Organizace to v pondělí uvedla v dokumentu nazvaném Chebská výzva.

Předsedkyně chebského klubu VV Jarmila Dušková chápe, že je obtížné požadavky splnit do úterního hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, ale stačila by alespoň jasná proklamace, že se tak stane, řekla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám