Hlavní obsah

Předvolební boj na Facebooku: Paroubkovi papuče, Topolánkovi jachtu

Právo, Marek Přibil, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lítý předvolební boj se před říjnovým hlasováním rozpoutal na internetu. Na Facebooku se objevila výzva k odchodu šéfa ČSSD Jiřího Paroubka do "politického důchodu“. Pobídky k "odplutí“ z politiky se dočkal také lídr ODS Mirek Topolánek. Zatímco Paroubek by měl dostat na odchodnou papuče, Topolánek symbolicky jachtu jako narážku na toskánskou dovolenou. Sympatie naopak vzbuzuje strana TOP 09.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Protesty se dnes organizují z obývacího pokoje.

Článek

"21.srpna před Lidovým domem oslavíme poslední narozeniny Jiřího Paroubka v politice. Na přivítanou v politickém důchodu jej obdarujeme zánovními papučemi!“ uvádí se na antiparoubkovském profilu na Facebooku s názvem "Vítáme Jiřího Paroubka v politickém důchodu“.

Z diskuse na profilu vyplynulo, že by papuče měla převzít, stejně jako nedávno cenu Papaláš roku, Paroubkova těhotná manželka Petra v doprovodu fenky Tony. Právě to se stalo kamenem úrazu, autoři "papučové“ akce se proto v úterý nakonec rozhodli, že páteční raději akci zruší a domácí obuv předají Paroubkovi pouze virtuálně.

Štěpán Dlouhý, který o změně charakteru akce informoval e-mailem, jenž má Právo k dispozici, označil plánované převzetí papučí ženou šéfa soc. dem. Petrou za laciný a ubohý trik.

"Zřejmě proto, aby poté mohla tvrdit, že jsme jejího psíka chtěli utlouct,“ uvádí se v e-mailu.

Darujte Topolovi jachtu"

"Přineste s sebou jakoukoli lodičku, kterou Mirkovi věnujete. Snad na ní již konečně odpluje pryč z české politiky!“ píše se na profilu na Facebooku s příznačným názvem "Udělejte Topolovi radost, darujte mu jachtu“. Organizátoři takto vybízejí občany s tím, že podobné akce se budou konat i v dalších městech.

"Jen počkejte, komunisti jedni, přijdeme na demonstraci maximálně házet vajíčka na vás a snad se v nich utopí i vaše lodičky,“ reaguje na internetu jeden z odpůrců skupiny. 

Zárodek "jachtařské“ akce se už projevil, a to minulý týden na koupališti v Mikulově, kam měl podle programu kampaně ODS Léto s Topolem volební lídr ODS Mirek Topolánek přijet na kole. Nedorazil prý kvůli dešti. Spolu s příznivci tu čekal i student politologie a člen ČSSD Petr Pravda z Prahy, jenž chtěl Topolánkovi předat model jachty.

Pokud se jedná o počet fanoušků, jednoznačně vede profil vyzývající Paroubka k odchodu do "politického důchodu“. V úterý registroval 7 850 fanoušků. Ten antitopolánkovský měl v úterý odpoledne 602 fanoušků.

Facebook a další internetová bojiště

Na Facebooku se příznivce snaží získat i samotní šéfové ODS a ČSSD. Topolánek už má profil "zaběhnutý“, lídr soc. dem. teprve začíná. Podle vedoucího tiskového oddělení Ondřeje Macury vznikl oficiální Paroubkův profil na Facebooku v pondělí.

Byla to právě tato sociální síť, odkud vzešla jarní kampaň "Vejce pro Paroubka v každém městě!", která na Facebooku získalazhruba 50 tisíc příznivců. Její autoři po vajíčkové kanonádě proti špičkám ČSSD v Praze na Andělu internetovou akci zrušili. [celá zpráva]

Boj mezi příznivci ODS a ČSSD se vede nejen na Facebooku, ale také pomocí internetových stránek. Sociální demokraty si bere na paškál například internetová stránka oranzada.cz. "Je součástí projektu, jehož cílem je upozornit na nesmyslnost populistických slibů linoucích se z úst většiny socialistických politiků,“ píše se na tomto webu, který obsahuje také satirický komiks "Socánek a Socíšek“.  Na stránce je také možné si stáhnout samolepky zaměřené proti ČSSD.

Občanští demokraté pak již před eurovolbami zprovoznili web cssdprotivam.cz, na kterém se ostře pouští do konkurence z Lidového domu.

Pozadu nezůstávají ani odpůrci ODS. Funguje například stránka parodující Topolánkovu kampaň na jižní Moravě a poukazující na toskánskou dovolenou na adrese letostopolankem.cz. Na tento web upozornil v pondělí šéf marketingu ČSSD Petr Dimun. Stránka obsahuje například „Kalendář posledního léta s Topolem“.

Odpůrci maturit opět na scéně
Na Facebooku se hlásí o slovo znovu i Adam Cyprich, známý coby organizátor nedávných studentských protestů proti spuštění státních maturit. Koncert proti maturitám v červenci, který ale skončil krachem, sponzoroval i mediální magnát a šéf Demokratické strany zelených Jaromír Soukup.
Tentokrát Cyprich propaguje "Petici proti lžím Mirka Topolánka". Expremiéra žádá, "aby doložil, kdo je skutečným majitelem vily, kde s Markem Dalíkem a řadou českých lobbistů trávil dovolenou“.
Zaměstnankyně Soukupa, která taktéž sponzoruje Olgu Zubovou na pražské kandidátce soc. dem., Markéta Zahradníková propaguje jak petici, tak demonstraci na stránkách facebookové skupiny Green Revolution: "Takže Pražáci, hlaste se. Příští týden už bychom měli být na ulici! Hurá! Tohle si, Topole, dovolit nemůžete!"

Reklama

Výběr článků

Načítám