Hlavní obsah

Pozor na zelenou tsunami a hledání nepřítele, varoval šéf Senátu v novoročním projevu

• Aktualizováno

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) v novoročním projevu varoval před omezováním svobody, „zelenou tsunami, která se k našim hranicím valí rychlostí zvuku“, vlivem sociálních sítí a neustálým hledáním nepřítele. Občanům popřál do nového roku nejen vše dobré, ale také, aby se řídili heslem žít a nechat žít.

Novoroční projev předsedy Senátu Jaroslava KuberyVideo: ČTK

 
Článek

„Nejsme bezprostředně nikým ohrožováni, zažíváme nevídané období blahobytu a prosperity. Ano, trápí nás tisíce důležitých problémů, ale to není důvod lámat nad dnešní dobou hůl. Snažme se i v letošním roce řídit jednoduchým heslem 'žít a nechat žít',” řekl Kubera.

V hodnocení uplynulých třiceti let je optimistický. „Pravidlo, že velká očekávání přináší velká zklamání, nezklamalo. Přes všechny peripetie, kterými jsme prošli, si dovolím tvrdit, že jsme dosáhli maxima možného,“ řekl.  Připomněl, že sice dnes už víme, co jsme „mohli udělat jinak, ale to je stejné jako v osobním životě každého z nás“.

Pozastavil se nad silou a vlivem sociálních sítí. „Nemám nic proti digitalizaci, jen připomínám, že digitalizovaná hloupost zůstává hloupostí,“ uvedl. Varoval před ohrožením svobody projevu. Jako příklad uvedl politickou korektnost „dovedenou ad absurdum tak, že na svobodu slova můžeme jen vzpomínat“. „Nemůžeme říkat, co si myslíme, bojíme se, že se brzo budeme jen bát si to myslet,“ prohlásil.

Kritizoval zelenou hysterii

Ostře kritizoval současnou hysterii okolo klimatických změn. Nazval je zelené tsunami. „Nové zelené tsunami, které se rychlostí zvuku blíží k našim hranicím, a které je založeno na vyvolávání strachu o osud planety, doplněné heslem ‚poručíme větru dešti‘, a úžasný zelený byznys je na světě,“ řekl.

Připomněl situaci kolem biopaliv a fotovoltaiky. „Jsme v zajetí posedlosti elektromobilitou, o které se už ví, že je to slepá cesta. Jen se to bojí říci. Zaplatíme za to všichni,” uvedl. Nabádal, aby lidé vzali rozum do hrsti a „přestali jsme bláznit”. „Planeta se za 14 dnů ani 14 let ani za 14 století nezhroutí. Spíše než utrácet peníze za marnou snahu oteplování zastavit, pokud k němu skutečně dochází, měli bychom se na něj připravit,” apeloval.

Přinese to podle jeho názoru nové výzvy pro inženýry, nové technologie a pracovní místa. „Na druhé straně musím říci, že se k naší planetě nechováme dobře. Klimatické konference nás ovšem nezachrání. Budeme muset začít každý sám u sebe,” uzavel téma.

Hledání nepřítele

Typickým jevem minulého roku bylo podle předsedy horní komory hledání vnitřního a vnějšího nepřítele pod heslem: „To, že jsem paranoidní, neznamená, že po mně nejdou.” Nejčastějšími termíny prý byly Babiš a Čapí hnízdo nebo Čína a Rusko. „Že si na ně musíme dát pozor, to je nabíledni, ale není důvod být kvůli tomu hysteričtí,” uvedl.

Kubera se loni po svém zvolení do čela horní parlamentní komory rozhodl navázat na tradici novoročních projevů, které pronášeli prezidenti Václav Havel a Václav Klaus i jejich komunističtí předchůdci.

Vedle něj vystoupil s novoročním projevem i předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Ten ocenil ekonomické výsledky země a varoval před zneužíváním svobody slova k napadání ostatních.

Zeman popřál zdraví i bolest z myšlení, pustil se do ekologů

Domácí

Prezident Zeman své letošní vánoční poselství věnoval například kritice bojovníků proti klimatickým změnám. Kromě zdraví a radosti popřál národu v čtvrthodinovém vystoupení i bolest z myšlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám