Hlavní obsah

Předčasné volby nutí politiky strávit dovolenou blízko Prahy

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příprava na předčasné volby zůstane letos v létě hlavním pojítkem pro většinu čelných českých politiků. Přestože si velká část z nich odpočinek od práce nenechá ujít, půjde nejčastěji o krátké dovolené v Česku či nedaleko za hranicemi.

Článek

S tím, že léto bude pracovní, se smířil už místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Žádná sláva to kvůli předčasným volbám nebude, takže velké výlety za hranice všedních dní nechystáme. S rodinou hodláme strávit pár dnů za Prahou na chatě u vody, ale v dosažitelné vzdálenosti od hlavního města,“ řekl Právu.

Volno v Čechách bude trávit také předseda zahraničního výboru Senátu Jiří Dienstbier (za ČSSD). „Já jsem na cestách neustále, tudíž mám plán být akorát co nejvíc na chalupě. Ale vlastně odpočívám v jednom kuse celý život, protože dělám, co mě zajímá,“ odpověděl na dotaz, zda si vybere alespoň týdenní oddych od práce.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se do ciziny taky nechystá, prý se chce letos věnovat hlavně rodině; snad jedině o víkendu prý možná vyrazí na výlet s manželkou. „Navíc mám v plánu se před říjnovými volbami věnovat svému volebnímu obvodu,“ dodal.

V ČR zůstane i ministr financí Eduard Janota. „Budu celých čtrnáct dnů v Česku,“ řekl Právu s tím, že týden stráví nejspíš na chalupě a další týden bude cestovat. Na dovolenou se prý už těší, neboť volna si za poslední rok moc neužil. Jeho kolega z překlenovací vlády, ministr zahraničí Jan Kohout by také rád vyrazil někam mimo Prahu, ale vše je prý ve stadiu plánování.

Itálie zůstává populární destinací

Někteří politici už první týden prázdnin na dovolené trávili – například předseda ODS Mirek Topolánek byl už ve čtvrtek na horách, sdělilo bez dalších podrobností tiskové oddělení strany. Prý je ještě ve hře pobyt u moře, ale zatím není nic jistého. Otázkou tedy je, zda se Topolánek nevydá například do Chorvatska. Právě cestu tam a zpátky lemují billboardy s šéfem ODS a jeho třemi kolegy z grémia, kteří se postupně svlékají do plavek a pak zase oblékají.

Také úřadujícího předsedu Strany zelených Ondřeje Lišku zastihlo Právo telefonicky na dovolené ve Francii, kam si jel odpočinout k moři s rodinou a měl se zúčastnit i svatby svého kamaráda. „Na konci července ještě jedeme do Itálie, kde má část rodiny manželka. Navíc jednou za rok musím vyrazit do hor a chystám se na severu země zdolat jednu čtyřtisícovku,“ dodal.

Italské Dolomity si za místo pro aktivní odpočinek zvolil předseda lidovců Cyril Svoboda. „První srpnový týden tam pojedu na kolo, víc si ale dovolit plánovat nemohu,“ řekl Právu.

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek očekává, že v průběhu července a srpna bude mít plné ruce práce. „Protože jsme založili politickou stranu a pracujeme na kandidátkách a na programu, tak mám takový dojem, že léto bude bez dovolené,“ uvedl.

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek na dotaz, kde bude trávit volno, jen stručně odpověděl: „Já bych to tentokrát nikde nezveřejňoval.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám