Hlavní obsah

Předčasné volby jsou nejméně vítané řešení, zní z LIDEM

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní krize rozpoutaná odvoláním šéfky LIDEM Karolíny Peake z postu ministryně obrany zřejmě nebude znamenat předčasné volby. Reálně totiž může pokračovat menšinový kabinet ODS a TOP 09. První místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová totiž v pátek řekla Právu, že předčasné volby a případný nástup levice k moci je nejméně vítané řešení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně VV Dagmar Navrátilová

Článek

Na dotaz Práva, zda by byla pro předčasné volby, Navrátilová odpověděla: „Předčasné volby jsou jedním z možných řešení. Pro mě ale vzhledem k pravděpodobnému nástupu levice nejméně vítané.“

Místopředsedkyně potvrdila, že k 10. lednu ministři LIDEM podají demise a k další výzvě k jednání ze strany ODS se postavila skepticky. „Nedovedu si představit, o čem premiér chce jednat. A také s kým? S naší předsedkyní, ve kterou nemá žádnou důvěru, respektive jeho důvěra je v záporných číslech?“ prohlásila.

Poslankyně LIDEM Lenka Andrýsová uvedla, že doufá, že se situace uklidní a že koalice bude pokračovat v práci. „Pořád si myslím, že je programově lepší stávající koalice než případná levicová vláda. Pokud se ale nebudeme moci dohodnout, nemůžeme pracovat v této sestavě. Podle výroků jiných členů ODS to vypadá, že premiér své rozhodnutí s dalšími lidmi nekonzultoval. Takže prostor na dohodu podle mě je,“ uvedla pro Právo.

Paggio: Koalice skončila

Místopředseda LIDEM Jiří Rusnok uvedl, že nyní nevidí jiné řešení, než odchod LIDEM z vlády. „Pokud došlo ke ztrátě důvěry premiéra k předsedkyni koaliční strany, tak nepředpokládám, že nějaká jednání to změní,“ sdělil Právu.

„Pro mě je buď člověk důvěryhodný, nebo ne a ne jen napůl. V premiérově terminologii je již brankář na cestě domů ze zápasu, ve kterém někdo mění pravidla hry, jak zrovna potřebuje,“ dodal Rusnok.

Na dotaz, zda by zvažoval podporu menšinovému kabinetu ODS a TOP 09 či by byl pro předčasné volby, odpověděl: „Obě možnosti osobně považuji za možné.“

Místopředseda LIDEM Viktor Paggio o otázce podpory menšinovému kabinetu či vyvolání předčasných voleb nechtěl spekulovat. „Koalice skončila, vypověděli jsme koaliční smlouvu. Žádná jednání nebudou, protože nevím, proč jednat s někým, kdo nedodržuje dohody nebo evidentně jedná podle nějakého plánu, který neznají ani jeho kolegové z ODS,“ řekl na Nečasovu adresu.

Reklama

Související články

Osm dní ministryně obrany Peake

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) vydržela v čele ministerstva obrany osm dní. Když ji minulou středu prezident spolu s dalšími dvěma ministry jmenoval,...

Výběr článků

Načítám