Hlavní obsah

Předčasné volby by stranám provětraly kapsy

– Praha
Právo, luk

Pokud by se ještě letos na podzim konaly předčasné volby do Sněmovny, náklady na kampaň by stranám značně provětraly kapsy. Volby v roce 2006 vyšly strany celkově zhruba na půl miliardy korun. Největší problémy by měly hlavně menší strany, které neuspěly v loňských volbách do krajů a Senátu. Zelení nezískali žádný mandát a značně pohořeli také lidovci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Stát dává stranám za křeslo senátora ročně milión korun a 250 tisíc za každého krajského zastupitele. Nejvíc si tak z loňských voleb vydělala vítězná soc. dem.

Stranické sekretariáty přitom pro letošek počítali pouze s eurovolbami. Na kampaň chystají vydat mnohamiliónové sumy. ODS chce vynaložit rekordních 40 miliónů korun, soc. dem. 30, komunisté 15, lidovci 5 a zelení 3 milióny.

Lidovci chtějí řešit svou finanční situací tím, že požádali pro kampaň do Evropského parlamentu spolustraníky, zda by na ploty a zdi svých domů před volbami nevyvěsili plakáty a billboardy KDU-ČSL.

Přitom už na podzim vynaložily strany více peněz než v předchozích letech. ODS měla dát 60 miliónů, soc. dem. zhruba stejně. Lidovci už zveřejnili výroční finanční zprávu, kde uvedli částku 35 miliónů. Komunisté měli dát zhruba 16 miliónů.

Sněmovní volby však v minulosti stály násobky těchto částek. V roce 2006 například ODS původně chystala kampaň za 80 miliónů. Nakonec se suma vyšplhala na téměř trojnásobek 228 miliónů. Soc. dem. chtěla vyčlenit sto miliónů, nakonec utratila 195 miliónů korun. Naopak lidovci hovořili o 45 miliónech a nakonec vydali 42.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám