Hlavní obsah

Před víkendem napadne až 40 cm nového sněhu

Meteorologové očekávají v noci ze čtvrtka na pátek a v pátek intenzivní sněžení. Napadnout by mohlo až 40 cm nového sněhu.

Článek

Od středy do pátku bude vát západní až jihozápadní vítr, který v nárazech a na horách může dosahovat rychlosti až 90 km/h. V důsledku toho a kvůli sněhovým srážkám se budou tvořit sněhové jazyky, na horách pak zavěje.

Úterní déšť a teplo byly důsledkem teplé fronty, která zasáhla české území. Od pátku se však opět očekávají mrazy, a to i přes den.

 "Zima se ještě nevzdává a v příštích dnech musíme počítat se srážkami, ve čtvrtek dešťovými a od pátku sněhovými," řekl Právu Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Uvedl, že ve čtvrtek bude zataženo, ojediněle oblačno, ve výškách nad 300 metrů nad mořem bude občas sněžit, v nížinách pršet. Noční teploty budou nad nulou nebo mírně pod ní a denní se budou pohybovat kolem nuly.

V pátek by mělo být oblačno až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, noční teploty klesnou až na -5 a denní budou od -3 do 1 st. V sobotu by ráz počasí měl zůstat stejný.

Výrazné ochlazení, zejména v noci, se očekává od neděle do středy, kdy noční teploty mají klesnout na -6 až -11, ojediněle na -15 a denní teploty budou od -4 do 1 st.

"Varujeme řidiče, že ve čtvrtek se v horských oblastech mohou tvořit sněhové jazyky nebo místy i závěje. Rovněž zesílí vítr, který v nárazech může dosahovat až 90 km za hodinu," řekl Seifert. Dodal, že v případě mokrého sněhu a větru může dojít ke škodám na lesním porostu, polomům, ale i škodám v energetice a na střešních konstrukcích budov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám