Hlavní obsah

Před 40 lety zavedlo Československo pravidelné střídání času

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 40 lety byl na základě nařízení vlády zaveden na území tehdejšího Československa letní čas. Třebaže se letos mělo stát střídání času v Evropské unii minulostí, zatím se členským státům nepodařilo nalézt shodu, s jakým časem pokračovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zavedení střídání času před 40 lety nebylo tak docela novinkou. Se změnami času se naši předkové poprvé setkali již v letech první světové války. Následně k posunům ručiček docházelo i v mezidobí let 1940 až 1949.

V minulosti bylo zavedení letního času motivováno především energetickými úsporami, které však s postupem času ztratily opodstatnění.

V dubnu 1979 se tehdejší Československo přidalo k řadě dalších zemí, kde bylo střídání letního a zimního času již dříve praktikováno. V prvních dvou letech byl letní čas zaváděn v první dubnovou sobotu a platil do 30. září. Následně se ustálila doposud užívána praxe, že ke změně dochází v noci ze soboty na neděli během posledního víkendu v březnu.

Zmatek v dopravě

Zavedení letního času tehdy muselo mást zejména cestující v mezinárodních autobusových a vlakových spojích.

„Do platnosti dosavadního jízdního řádu, to je do 26. května, budou mezistátní rychlíky a autobusy končící u nás dojíždět s hodinovým zpožděním podle času uvedeného v jízdním řádu, ale od nás vyjíždějící budou naopak odjíždět podle jízdního řádu,“ informovalo v předvečer změny Rudé právo v krátkém článku s titulkem Počítejte s letním časem.

Nejprve půl roku

Až do roku 1996 trval letní čas půl roku, od tohoto roku se jeho trvání prodloužilo o měsíc a zpět na standardní se posouvá až poslední víkend v říjnu.

Zatímco odpůrci střídání času poukazují na negativní vliv na lidské biorytmy, příznivci připomínají zejména možnost využít během letních večerů světla k rozličným volnočasovým aktivitám, což by jim svítání ve tři hodiny ráno nenahradilo.

Europoslanci minulý týden podpořili návrh, aby ke zrušení střídání času v zemích EU došlo v roce 2021. Jednotlivé země by si měly určit, jaký čas zachovají, a v zájmu občanů by měly svůj postup koordinovat.

Anketa

Jaký čas byste si přál/přála zachovat?
Letní
28 %
Zimní
62,8 %
Nechal/nechala bych střídání
8 %
Je mi to jedno
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3483 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám