Hlavní obsah

Pražský taxikář vyhrál spor ohledně ceny jízdného

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městský správní soud v Praze došel ve čtvrtek dopoledne k průlomovému rozhodnutí ve sporu mezi pražským magistrátem a jedním z taxikářů, kterému město vyměřilo téměř stotisícovou pokutu za to, že si účtoval vyšší cenu, než jakou stanovuje městská vyhláška.

Článek

Zatímco město skupinu taxikářů, kteří si účtovali až devadesát korun za kilometr, systematicky označovalo za podvodníky, soud jim dal za pravdu.

"Ten člověk nebyl žádný podvodník, vyšší cenu měl vyznačenu na dveřích, tutéž účtoval a vždy podle pravidel vydal na tuto cenu podepsanou stvrzenku," řekl Právu právní zástupce taxikáře, advokát Kolja Kubíček.

V daném případu správní soud zrušil napadené rozhodnutí ministerstva financí, které je druhým stupňem správního řízení po pražském magistrátu.

"Ministerstvo financí se totiž nevypořádalo s námitkou, že zákon o cenách umožňuje navýšení ekonomicky oprávněných nákladů ve specifických podmínkách, ve kterých se liší poskytovaná služba," uvedl místopředseda senátu pražského správního soudu Jan Ryba.

Navýšení ekonomicky oprávněných nákladů zde znamená, že taxikář může nabízet nadstandardní služby, které si započítá do nákladů, a tím se automaticky zvýší tarif jízdného.

Zásadní rozhodnutí soudu

Podle advokáta Kubíčka i dalších nespokojenců z řad pražských taxikářů je to skutečný průlom. Senát správního soudu pod vedením Slavomíra Nováka totiž ve svém usnesení potvrdil argumenty žalobce a zpochybnil zákonnost městské vyhlášky.

"Zákon o cenách připouští regulaci jen v případech, kdy je trh ohrožen účinky hospodářské soutěže či v mimořádných případech, což se v Praze nestalo. Městská vyhláška je právním aktem nižší síly než je zákon a jeho prováděcí vyhlášky," dodal advokát.

Radují se i taxikáři, kteří několik let marně bojovali proti nesmiřitelné politice města právě s těmito argumety.

"Už dříve jsme tvrdili, že zákon umožňuje cenu navýšit tak, aby byla pro podnikatele ekonomická, úředníci, kteří nám dávali pokuty, měli, jak padlo i dnes u soudu, respektovat námi vypočítané náklady," řekl Právu jeden z rebelujících taxikářů.

Ti obecně prosazují volný trh v taxislužbě. "Potom by se ceny přirozenou cestou dostaly na nějaký průměr, politici by ale zřejmě přišli o příspěvky, které jim dávají velci provozovatelé, kteří z regulace ceny profitují," dodal taxikář, který nechtěl být jmenován.

Reklama

Výběr článků

Načítám