Hlavní obsah

Pražský primátor bydlí ve vile muže, jehož firma staví v Praze byty

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První místopředseda ODS a primátor Prahy Pavel Bém bydlí na nové adrese. Před časem se ze svého dlouholetého bydlení na Hradčanech přestěhoval do rodinného domu ve Vokovicích. Podle některých realitních znalců ale platí ve vilce podezřele levné nájemné.

Článek

S touto informací přišla jako první MF Dnes, která také uvedla, že majitelem domu, kde Bém nyní i s rodinou bydlí, je podnikatel a Bémův kamarád z fotbalu Zbyněk Kareš.

Ten nyní figuruje ve společnosti Michael Development, která staví například Bytový komplex Belárie v pražských Modřanech.

Sám Bém včera na dotaz Práva ohledně svého nového bydlení uvedl, že jde o "triviální otázku a že vše vysvětlí na mimořádné tiskové konferenci plánované na čtvrtek."

Již včera magistrát oficiálně popřel, že by Kareš měl jakékoliv obchodní vztahy s magistrátem a že nájemné bylo s ohledem na to i stanoveno.

"Podle městského Centrálního registru smluv je jméno registrováno pouze v souvislosti s platbou poplatku za odvoz odpadu. Ani podnikateli, ani firmě Praha také neprodala žádné pozemky ani nemovitosti," potvrdil Právu magistrátní mluvčí Jiří Wolf.

Kareš se ostře ohradil

Proti zveřejněným informacím se ostře ohradil ve svém prohlášení i sám podnikatel Kareš, který tvrzení o své osobě označil jako nepravdivá, manipulativní a zavádějící.

Popřel také, že zmiňovaný projekt Belárie by měl co společného s magistrátem, veškerá jednání prý vedla městská část Praha 12. Podle ředitele tamního odboru správy majetku Michala Kařízka procházel Karešův modřanský projekt komisemi na Praze 12, ale nakonec bylo třeba i magistrátních razítek.

Primátor Bém odmítá střet zájmů

Bém ale střet zájmů odmítá, v případě, že by měl hlasovat o čemkoliv v souvislosti s Karešem by prý nehlasoval. Hlavním terčem kritiky byla cena pronájmu, která je za asi 140 metrový byt ve zmíněné vile stanovena na dvaadvecet tisíc korun měsíčně.

Podle některých realitních kanceláří je to velmi málo. Bém řekl, že jde o tržní cenu. Podle realitních inzerátů ale může cena obdobného objektu být v této lokalitě až dvojnásobná.

"Dům jsem koupil pro malého syna jako dlouhodobou investici v dubnu za asi šestnáct a půl milionu, celkovou rekonstrukci jsem nedělal. S Pavlem Bémem nás pojí dlouholeté osobní přátelství. Proto jsem mu nabídl pronájem rodinného domku, když se ocitl ve složité situaci poté, co musel opustit dosavadní byt. Cenu za pronájem staršího domku ve Vokovicích jsem stanovil na 22 tisíc měsíčně s tím, že se Pavel bude starat o veškerou údržbu. Pronájem ani správa nemovitostí mne neživí ani nezajímá. Stačí mi, když za deset let bude dům ve stejném stavu, jako je nyní," reagoval Kareš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám