Hlavní obsah

Pražský okruh se v roce 2021 stavět nezačne. Chyboval úředník, vysvětluje ministr

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

I přes slib premiéra Andreje Babiše (ANO) se úsek Pražského okruhu 511 mezi D1 a Běchovicemi v roce 2021 stavět nezačne. Novinkám to potvrdil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Podle něj za to může chyba úředníka, který nemá dostatek zkušeností. Stavba se prý odloží nejméně o rok.

Vladimír Kremlík o Pražském okruhuVideo: Novinky

 
Článek

„Nastala tam v letošním roce o prázdninách bohužel nepříznivá situace, kdy jeden ze stavebních úřadů zahájil územní řízení a bylo i veřejné projednání, ale ukázalo se, že to územní řízení nebylo zahájeno v souladu s právními předpisy,” řekl Novinkám ministr Kremlík s tím, že zahájení řízení se muselo opakovat včetně veřejného projednání, které by mělo proběhnout v prosinci.

„Na úřadech nemáme stroje. Nepochybně některý z úředníků udělal chybu,” dodal ministr.

Praha schválila memorandum ohledně výkupu pozemků pro část pražského okruhu

Domácí

Následně přiznal, že sliby z léta se naplnit nepodaří. „Nerad dávám sliby. O tomto termínu se uvažovalo a ten termín byl. Vypadá to v danou chvíli, že rok 2021 se nedodrží a přeskočí do roku 2022, ale bude hrozně záležet na tom, jestli v rámci územních řízení a dalších řízení budou podávány opravné prostředky a námitky,” uvedl.

Chyba jednoho úředníka

Chybu podle něj udělal úředník z městské části Praha Uhříněves. „Tento stavební úřad nemá pochopitelně zkušenosti s povolováním staveb takového rozměru. Takovou stavbu povoluje jednou za 20 let,” dodal Kremlík.

To, že dostavba úseku 511 mezi D1 a Běchovice začne v roce 2021, ještě v létě slibovali s odkazem na Ředitelství silnic a dálnic ministr dopravy i premiér. Úsek měl být následně otevřen v roce 2024, přičemž premiér Babiš opakoval, že by byl rád, kdyby to bylo ještě dříve.

Kremlík uvedl, že se nejedná o chybu ŘSD, jelikož stát nemá vliv na fungování jednotlivých úředníků.

Scheinherr: Chyba i u ŘSD

Vůči tomu se ale částečně vymezil pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). ŘSD podle něj včas nezaslalo potřebné dokumenty.

„Jsem z toho zklamaný, protože se ŘDS snažíme poskytovat nejlepší součinnost. Ze strany magistrátu přišla pomoc i pro úřad v Uhříněvsi. Pochybení bohužel není jen ze strany úřadu, ale i ze strany investora, kdy ŘSD nedodalo dokumentaci k jednomu plynovému objektu,” řekl Novinkám Scheinherr.

Ministr Kremlík by rád takovým situacím do budoucna předešel. Česko podle něj potřebuje rekodifikaci stavebního práva, aby byl jeden stavební úřad, který bude o takto důležitých věcech rozhodovat.

Trasa Pražského okruhu se měnit nebude. Tranzit problém není, vzkazuje ministerstvo

Domácí

Pro stavbu okruhu je nutná součinnost Prahy a státu. Ta podle ministra i přes chybu úředníka funguje a společně s vedením Prahy se domluvili na pravidelných čtvrtletních schůzkách.

Dostavba úseku je pro dopravu v Praze klíčová. Ačkoliv se na něm napříč politickým spektrem jak na magistrátu, tak ve Sněmovně všichni shodnou, zatím se zdá, že začátek prací je v nedohlednu. Na úsek 511 má v budoucnu navázat i severní část okruhu, ta by se měla začít stavět v roce 2026.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám