Hlavní obsah

Pražský magistrát zakázal neonacistům pochod na 1. máje

PRAHA
Aktualizováno

Pražský magistrát zakázal dvě neonacistická shromáždění plánovaná na 1. května. Pořadatel Martin Matička je chtěl svolat za účelem "Demonstrace nacionální síly“. Důvodem zákazu je napojení pořadatele na neonacistické skupiny doma i v zahraničí a na nelegální organizaci Národní odpor.

Článek

Matička hodlal 1. května 2008 pochodovat žižkovskými ulicemi v Praze společně s asi tisícovkou radikálů.

Průvod měl jít po trase náměstí od Jiřího z Poděbrad směrem na náměstí Winstona Churchilla. Matička je již svými plánovanými pochody znám. Již dříve magistrátu oznámil jiné shromáždění, které se má konat rovněž letos 1. května v době od 12.00 hodin do 17.00 hodin pouličním průvodem v Praze od památníku na Vítkově.

Podle soudního znalce účel obou nahlášených shromáždění směřuje k výzvě omezovat osobní, politická nebo jiná práva občanů pro jejich národnost, rasu, původ, politické nebo jiné smýšlení, náboženské vyznání a rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti.

Znalec dále zkonstatoval, že účel demonstrace spojuje nedemokratické pojetí nacionalismu obsahujícího nenávist vůči jiným národům a má zakládat pocit nadřazenosti bílé rasy nad rasou jinou, což přímo útočí na základní práva a svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám