Hlavní obsah

Pražský magistrát zakázal další pochody extrémistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pravicoví radikálové ohlásili pražskému magistrátu další pochody Prahou na den výročí Křišťálové noci 10. listopadu. Magistrát je zakázal, uvedl primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS). Svolavatel, sdružení Mladí národní demokraté, může podat proti verdiktu úřadu žalobu k městskému soudu.

Článek

Extremisté ohlásili osm tras. Zákazy pochodů magistrát zdůvodnil opět tím, že oznámený účel pochodů, "protest proti účasti České republiky na okupaci Iráku", je fiktivní, uvedl Blažek. Opíral se o posudky odborníků a policie.

Městský soud již jednou uvedl, že město může posuzovat pouze účel shromáždění, který svolavatel oznámil. Už dříve zrušil zákaz pochodu, který extrémisté ohlásili na 10. listopadu v ulicích bývalé židovské čtvrti.

Magistrát však uvedl, že oznámení tohoto pochodu je neplatné. Podalo je sdružení, které právně neexistovalo a neexistuje. Zároveň úřad podal stížnost na soudní rozhodnutí k Nejvyššímu správnímu soudu.

Akci radikálů kritizuje řada židovských organizací i politiků, protesty se zvedly i v zahraničí. Odpůrci extremistů chtěli demonstrantům přehradit cestu.

Pražský magistrát zakázal pochod pravicových radikálů židovskou čtvrtí již na začátku října. Mladí národní demokraté už letos v této lokalitě pochod pořádat nemohou, protože ulice Židovského města si na magistrátu pro průvod zamluvila Židovská liberální unie, a to na všechny dny od 5. října až do konce roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám