Hlavní obsah

Pražský magistrát je kvůli protekčním značkám v exekuci

Praha

Obvodní soud pro Prahu 1 nepravomocně nařídil exekuci majetku pražského magistrátu. Úřad totiž neodpověděl na žádost Jakuba Sedláčka o informaci, sdělil v pondělí jeho právní zástupce Petr Kočí. Podle Petra Stropnického z Exekutorského úřadu v Písku však magistrátu obstavení majetku zatím nehrozí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pražský magistrát

Článek

Exekutor mu v nejbližších dnech zašle výzvu, aby Sedláčkovi informaci poskytl. Praha se možná proti rozhodnutí odvolá.

Nařízení exekuce potvrdila i mluvčí soudu Michaela Wenclová. Podle ní bude mít úřad po obdržení rozhodnutí patnáctidenní lhůtu na odvolání. Podle Stropnického exekutor doposud městu verdikt nedodal. "Zatím rozhodně nechystáme takové kroky jako obstavení majetku," řekl. Podle něj je velmi pravděpodobné, že po výzvě magistrát Sedláčkovi odpoví.

Kočí tvrdí, že Sedláčkova žádost je již rok stará. Město podle něj odmítlo respektovat rozhodnutí ministerstva vnitra a vyřídit mužovu žádost. Sedláček se proto obrátil na soud, který mu dal 28. února za pravdu. "Na tomto případu je alarmující arogance magistrátních úředníků, kteří mému klientovi prostě napsali, že s právním názorem ministerstva nesouhlasí, a odmítli se jím řídit," uvedl Kočí v tiskové zprávě.

Poslal pouze výtah

Podle mluvčí pražského magistrátu Terezy Krásenské jde o spor dvou právních názorů na to, zda má občan na některé interní informace právo. Sedláček podle Krásenské žádal po magistrátu zveřejnění interního auditu na odboru dopravy, podle informací organizace Otevřená společnost měl audit prověřit systém přidělování registračních značek motorovým vozidlům. Podle Krásenské ale úřad odmítl poskytnout kompletní znění materiálu a poslal Sedláčkovi pouze výtah z tohoto dokumentu.

"V žádném případě ale není ohrožen majetek hlavního města. Praha s ním může volně disponovat," řekla Krásenská. Podle ní nový exekuční řád navíc obstavení majetku neumožňuje. Praha podle Krásenské pravděpodobně využije lhůtu na odvolání.

"Případ marného domáhání se informace, na kterou má veřejnost zřetelné právo, ukazuje neúčinnost českého systému přístupu k informacím, který tak nahrává korupci. V Česku chybí instituce prosazující svobodný přístup k informacím," komentoval případ Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti, která Sedláčkovi v případu poskytovala poradenství.

Podobnou kauzu řešily již před dvěma lety Karlovy Vary. Město mělo na čas zablokován majetek kvůli tomu, že rok a půl nepodalo informace ze stavebního úřadu Tomáši Pecinovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám