Hlavní obsah

Pražská radnice analyzuje data ze sledování mobilů, festival vidělo čtvrt miliónu lidí

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože je po volbách, sledování tzv. domicilu mobilů okolo říjnového festivalu světel Signal pobouřilo pražského zastupitele Bohumila Zoufalíka, volebního exlídra Hlavu vzhůru v Praze. O měření návštěvnosti Prahy prostřednictvím mobilů informovalo Právo s tím, že neodporuje ochraně osobních údajů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Petřínská rozhledna speciálně nasvícená v rámci Festivalu světla Signal

Článek

Šlo totiž o anonymní údaje. „Prvním úplně hrubým výsledkem je, že festivalu se zúčastnilo 240 tisíc diváků. To je fenomenální úspěch,“ řekl primátorův náměstek Václav Novotný (TOP 09). Podle něho detailnější analýza, kterou si město objednalo, ještě není hotová.

Nebylo možné totiž porovnat sledované období s předchozím rokem. „Objednali jsme si měření před festivalem, během festivalu a po festivalu,“ uvedl Novotný s tím, že v případě mobilů „domicil je to místo, kde se mobilní telefon převážně pohybuje“. Cena měření podle něho činí sto tisíc korun.

Zkoumání ovšem nemělo být zaměřeno na pohyb Pražanů, nýbrž na návštěvníky metropole z domova i ciziny. „Zajímá nás pozitivní výkyv během festivalu,“ vysvětloval cíle měření Novotný s tím, že výsledkem analýz pohybu mobilů v pražských ulicích budou mapy. „Vůbec to není individuální zaměřeno,“ dodal náměstek. Praha chtěla především zjistit, zda pět miliónů korun, jimiž podpořila festival, mělo vliv na turismus.

Radnice si zaplatila detektivní kancelář 

Podle Zoufalíka ovšem nejde o jedinou sledovací aktivitu hlavní pražské radnice. Připomněl zakázku pro detektivní kancelář Pinkerton, o níž se podle serveru tyden.cz zajímala policie. „Vedení radnice si najímalo firmu Pinkerton, aby sledovalo, nevím koho všeho,“ řekl Zoufalík.

Podle radní pro informatiku Evy Vorlíčkové radnice zadala Pinkertonům celkem tři kšefty ve stotisících korun. „Bylo to zakázky smysluplné,“ řekla Vorlíčková s tím, že jedna ze tří zakázek, o níž si policie vyžádala materiály, se nerealizovala, nebyla zaplacena a policie věc odložila.

Podle primátora Tomáš Hudečka (TOP 09), který nastoupil v červnu, je třeba si všimnout, kdy byli Pinkertoni objednáni. „Netýká se tohoto půl roku,“ uvedl Hudeček.

Zoufalíkovy dotazy nenechaly chladnou ani exradní Aleksandra Udženija (ODS). „Jsem fascinovaná z toho, jak hlavní představitele Hlavu vzhůru jsou paranoidní. Plyne mi z toho, že podle sebe soudím tebe,“ řekla Udženija.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám