Hlavní obsah

Pražská policie obvinila primátorova náměstka Březinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská policie v minulých dnech obvinila náměstka primátora Karla Březinu (ČSSD). Obvinění by mohlo souviset s jeho činností v dozorčích radách společností s účastí města a jeho působením ve statutárních orgánech zkrachovalých firem.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Karel Březina

Článek

Březina obvinění potvrdil s tím, že si proti usnesení o zahájení trestního stíhání podal stížnost.

Z jakého trestného činu policie Březinu podezírá, není jasné. Policie nechtěla informaci komentovat a odkázala na státní zastupitelství.

"Jedná se o záležitosti mého působení za stát a věřitele ve dvou akciových společnostech v minulosti, kdy mám jasné právní názory, že jsem nepochybil. Respektive moje jednání bylo v souladu se zákonem, o čemž jsem již v minulosti několikrát veřejně hovořil," uvedl na informace o svém stíhání Březina, který nechce záležitost dále komentovat. Únik informací o jeho stíhání prý souvisí s jeho politickým angažmá.

Březina byl v letech 2006 až 2010 členem zastupitelstva hlavního města, po volbách v roce 2010 usedl do křesla prvního náměstka primátora. Je také místopředsedou pražské ČSSD.

Březinovo angažmá mimo politiku
Podle obchodního rejstříku působil v orgánech řady firem, například Autoklubu Bohemia Assistance (2003-2005), zbrojovky ZVI (2003-2005), Českých drah (2007-2010) nebo firmy Žižkov Station Development (připravuje výstavbu na Nákladovém nádraží Žižkov; 2007-2011); od roku 2005 je zapsán jako člen dozorčí rady firem Porcela Plus či Concordia, u kterých soud v letech 2008 a 2009 vyhlásil konkurz, působí i v rodinné truhlářské firmě.
Zdroj: ČTK

Na pražském magistrátu má Březina na starost oblasti dopravy, informatiky a životního prostředí. Od května 1997 vedl sekretariát tehdejšího šéfa sněmovny Miloše Zemana a po volbách v červnu 1998 přešel se Zemanem na úřad vlády, jehož se stal vedoucím. Od března 2000 až do demise kabinetu v létě 2002 byl ministrem vlády bez portfeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám