Hlavní obsah

Pražská MHD dala šest miliónů za analýzu na neexistující turnikety

– Praha

Podezření kolem vyvádění peněz z pražského dopravního podniku přibývají. Česká televize (ČT) v pondělí informovala, že firmy spojené s právníkem Peterem Kmetěm nevydělaly pouze na provizích za výrobu jízdenek, ale od dopravního podniku získaly také šest miliónů korun za rady, jestli mají být v metru v Praze turnikety.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Část vyvedených miliónů měla podle Nadačního fondu proti korupci končit u lobbisty Iva Rittiga (vpravo).

Článek

ČT uvedla, že má k dispozici smlouvu mezi dopravním podnikem a firmou Alseda, v níž figuruje Kmeť. Dopravní podnik tvrdí, že peníze utratil hospodárně, ačkoliv se turnikety v metru nakonec nestavěly.

Televize už dříve informovala, že téměř polovina peněz, které dopravní podnik posílal za dodání jízdenek firmě Neograph, končila ve firmě Cokeville Assets se sídlem na Panenských ostrovech. Firmu ovládá Peter Kmeť. Jeho společnost pak podle Nadačního fondu proti korupci přeposílala čtyři milióny korun měsíčně lobbistovi Ivu Rittigovi. Ten obvinění odmítá a chce podat žalobu. [celá zpráva]

Bývalý ředitel rozvědky Karel Randák, který teď působí v Nadačním fondu proti korupci, v neděli prohlásil, že peníze, vyváděné systematicky z DPP, se vracely do České republiky.

U Kmeťovy firmy měly končit i peníze za nakoupené pohonné hmoty od společnosti Oleo Chemical. Podle firmy je nařčení křivé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám