Hlavní obsah

Pražská koalice se začíná rodit bez ANO a ČSSD

– Praha • Aktualizováno

TOP 09 odmítla nabídku ANO a ČSSD na společnou koalici v hlavním městě. O budoucí vládě v Praze chce spolu s ODS, Trojkoalicí a nezávislými jednat s piráty. Strany mají v 65členném zastupitelstvu 31 hlasů, piráti mají čtyři mandáty. Předseda ANO Andrej Babiš už dřív připustil, že by jeho hnutí mohlo být v Praze v opozici.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Od začátku chceme, aby se všichni, kdo budou na věci zúčastněni, otevřeně a jednoznačně přihlásili k odpovědnosti. Představa menšinové rady, která by byla podpořena jedním až dvěma subjekty více či méně skrytě, je pro nás dokonale nepřijatelná,” řekl šéf zastupitelů TOP 09 Václav Novotný po jednání s ANO a ČSSD. Odmítnutí spolupráce považuje ČSSD za bouchnutí dveřmi.

„Nevidím důvod, proč bychom měli jednat s ANO a ČSSD, když jasně deklarovali, že v našem uskupení nechtějí nijak figurovat," řekla šéfka klubu ODS Alexandra Udženija.

„Je nám jasné, že ten, s kým máme mluvit, jsou hlavně piráti, " dodal Novotný. První rozhovory by měly začít v nejbližších dnech.

TOP 09 a Trojkoalice podle Udženiji chtějí, aby ODS měla své zástupce v radě. Piráti už ale v dřívějších prohlášeních avizovali, že v radě nechtějí podpořit ODS, ČSSD a KSČM.

Podpora od ODS by pirátům nevadila

Piráti budou situaci podle šéfa klubu Jakuba Michálka řešit ve čtvrtek na krajském fóru.

„Zatím není žádná nálada k tomu, abychom revidovali naše předvolební usnesení o tom, že nepodpoříme radu, ve které bude ODS, ČSSD nebo KSČM,” řekl Michálek.

Pokud piráti koalici s ODS opravdu odmítnou, mohla by vzniknout menšinová rada.

„ODS je v tom flexibilní a rozhodně kvůli nějakým křeslům nebudeme blokovat vznik něčeho, co by tady mohlo fungovat,” dodala Udženija.

Podpora případným radním pirátů od ODS by však nevadila. Piráti by podle Michálka usilovali o podporu celého zastupitelstva.

Hnutí ANO má v zastupitelstvu 17 mandátů, ČSSD osm. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici převahu o jediný hlas.

O tom, že by ANO mohlo skončit v Praze v opozici, mluvil minulý týden ve Sněmovně lídr hnutí Babiš.

„Jestli vznikne nová koalice nebo půjdeme do opozice, já osobně bych se tomu ani nebránil," uvedl.

Rozložení mandátů v zastupitelstvu Prahy
ANO 201117
TOP 09 a nezávislých12
ČSSD8
Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN)8
ODS8
Piráti4
KSČM4
Klub Nezávislí3
nezařazení1

Reklama

Výběr článků

Načítám