Hlavní obsah

Pražané zabodovali v mezinárodním testu poctivosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnosti Reader's Digest provedla v metropolích 32 zemí světa unikátní výzkum, který měl zmapovat poctivost nálezců zapomenutého mobilu. Praha skončila v tomto testu na vynikající osmé příčce, když se vrátilo 23 z 30 zapomenutých mobilů.

Článek

Celkem "poztráceli" redaktoři časopisu Reader's Digest 960 zbrusu nových mobilních telefonů střední třídy. V každém státě třicet. Z nich se nakonec úspěšně vrátilo 654 přístrojů, což představuje 68 procent. 

Redaktoři si pečlivě vybírali různé typy míst, kde mobily "zapomněli". Byly mezi nimi jak problémové čtvrti s vysokou kriminalitou, tak luxusní domy v centrech.

Test probíhal tak, že vždy jeden z redaktorů na opuštěný telefon volal, zatímco druhý zpovzdáli pozoroval, co se bude dít. Poctivým nálezcům, kteří si dali práci s tím, aby prostřednictvím adresáře zjistili majitele, novináři prozradili svou identitu i smysl celé akce a zajímali se o motivy jejich jednání a o jejich vlastní zkušenosti s lidskou poctivostí či nepoctivostí.

Nejvíc "mobilových" poctivců je ve Slovinsku, kde bylo vráceno 29 mobilů, a nejméně v Malajsii a Hongkongu s 13 poctivými nálezci.

I přes hrozivý pocit úpadku světa, který občas pociťuje každý z nás, ukázaly výsledky testu, že většina lidí ještě má smysl pro poctivost.

Pražané jsou poctiví ze dvou třetin

Stejně jako u ostatních metropolí i v Praze platilo, že čím rušnější bylo místo, kde byl mobil ponechán, tím větší byla pravděpodobnost jeho vrácení. Zafungoval přitom pocit psychologické kontroly veřejnosti.

Ekonomická situace nálezců a jejich sociální status naopak roli nehrály. Na první pohled dobře zaopatření lidé neměli s krádeží problém, pokud k ní měli vhodnou příležitost. Zajímavý je také fakt, že Pražanky - a ženy obecně - vyšly z průzkumu lépe než muži.

Reklama

Výběr článků

Načítám