Hlavní obsah

Pražané uctili památku parašutistů ze skupiny Anthropoid

Praha

Vysocí státní představitelé, vojáci, veteráni i občané hlavního města si v pondělí připomněli 68 let od statečného boje, který proti nacistické přesile vedli parašutisté z výsadku Anthropoid. Ti se po vykonání atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha ukryli v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. Tady je po několika dnech a zradě jednoho z členů výsadku nalezlo gestapo a po dlouhém boji je porazilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojáci položili k pomníku parašutistů pietní věnce.

Článek

"Jde o jedno z nejvýznamnějších výročí naší novodobé historie a velmi významný čin. Atentátem skončil jeden z nejhorších mužů Hitlerovy Třetí říše," řekl novinářům po skončení pietního aktu místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták.

Kromě něj se akce zúčastnili ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, náčelník generálního štábu Vlastimil Picek nebo předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a ministr obrany Martin Barták při vzpomínce na parašutisty.

Mezi hosty slavnostního aktu byla také praneteř jednoho z výsadkářů Jozefa Gabčíka Katarína Tomčíková. "Být příbuznou takového hrdiny je pro mě nesmírně velká čest. Vážím si všech padlých parašutistů a také jejich spolupracovníků z odboje," řekla Tomčíková.

Právě příslušníkům domácího odboje vděčí celá akce za svůj úspěch, řekl šéf Vojenského historického ústavu Aleš Knížek. Stateční Čechoslováci pomáhali výsadkáře ukrýt, nosili jim jídlo, vodu a přikrývky, aby vydrželi ve studené a vlhké kryptě pravoslavného chrámu.

Parašutisté, kteří byli vysláni z Londýna na pomoc domácímu odboji a pověřeni přípravou atentátu, se dostali na území protektorátu v prosinci 1941. Atentát provedli dva z nich - Jan Kubiš a Jozef Gabčík. Na Heydricha, který byl do Prahy vyslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor a připravoval plány na likvidaci celého českého národa, zaútočili 27. května 1942. Okamžitě po atentátu bylo vyhlášeno stanné právo, začaly masové popravy a nacistický teror vyvrcholil vyhlazením Lidic a Ležáků. Výsadkáři se skrývali přes tři týdny. Nakonec je zradil jeden z nich - Karel Čurda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pamětníci v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje uctili parašutisty, kteří zahynuli po atentátu na Heydricha.

Po odhalení úkrytu parašutistů gestapo obklíčilo svatostánek i jeho přilehlé okolí. Němci zablokovali okolní ulice a chrám ostřelovali těžkými kulomety z oken dívčí školy, která stojí přímo naproti budově, v níž se výsadkáři schovávali. "Boj trval několik desítek hodin a byl velmi vyčerpávající," uvedl Knížek.

Členové výsadku Anthropoid se bránili nejprve na kůru, později se skryli v kryptě. Nacisté jim do úkrytu házeli zápalné i kouřové granáty. Povolali dokonce pražské hasiče, kteří do krypty pumpovali vodu, aby statečné obránce vytopili. Když viděli, že je jejich boj marný, obránci chrámu se posledními náboji sami zastřelili. Němci vynesli jejich těla zabalená do koberců, které nalezli na podlahách chrámu, uzavřel vyprávění Knížek. Němci popravili i biskupa Gorazda za to, že výsadkářům poskytl úkryt.

Reklama

Výběr článků

Načítám