Hlavní obsah

Právníky v kauze jízdenek zbavil dopravní podnik mlčenlivosti

– Praha

Pražský dopravní podnik (DPP) v pondělí vyhověl žádosti policie o zbavení mlčenlivosti několika advokátů kvůli sporné zakázce na výrobu jízdenek. V úterý to uvedl mluvčí DPP Jiří Štábl. Mezi těmito právníky jsou i lidé stíhaní v kauze, v níž čelí obvinění z praní špinavých peněz pět lidí včetně lobbisty Ivo Rittiga.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sídlo pražského dopravního podniku

Článek

Stíhání se kromě Rittiga týká jeho obchodního partnera Petera Kmetě, advokátů MSB Legal (dříve Šachta & Partners) Marka Stubleyho a Davida Michala a někdejšího jednatele tiskárny Neograph Jana Janků.

Představenstvo zbavilo mlčenlivosti Stubleyho a Michala, kteří podnik zastupovali, a také Víta Plichtu. Rozhodnutí se týká i Kateřiny Minsterové a Jana Sekaniny ze společnosti EQUITA Consulting, kteří pro DPP zpracovávali znalecké posudky.

Mlčenlivosti byl rovněž zbaven soudní znalec v oboru kriminalistika Miloslav Musil, který zpracovával posudky ke kvalitě papíru a způsobu zpracování nového typu jízdenek.

Pražský dopravní podnik v minulosti uzavřel kontrakt na výrobu jízdenek s firmou Neograph, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů.

Zastupoval ji Kmeť. Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga.

Lobbista tvrzení fondu odmítá. V případě prokázání viny pětici hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku. Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám