Hlavní obsah

Právník Halbich nemá nárok na odměnu za zastupování ČSSD

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Právník Václav Halbich neuspěl u Obvodního soudu pro Prahu 1 se svým nárokem na 17 miliónů korun za právní služby, které ČSSD pomohly získat zpět Lidový dům. Soud v úterý zamítl Halbichovu žalobu.

BEZ KOMENTÁŘE: Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl žalobu právníka Halbicha na ČSSDVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Žalobě nelze vyhovět, žalobce se neocitl v právním postavení věřitele vůči ČSSD,“ konstatovala soudkyně Hana Marsová.

Spor se datuje na počátek století, kdy v pondělí zesnulý advokát Zdeněk Altner vyhrál pro ČSSD soud se státem o Lidový dům v Hybernské ulici. Podle Altnera mu strana měla vyplatit přes sto padesát miliónů korun, ČSSD ale Altnerovi přiznala „pouze“ 51 miliónů, ze kterých třetinu poslala právníkovi na jeho účet a zbytek dala do soudní úschovy, kde jsou peníze dosud.

Halbich spolu s dalším, dnes již rovněž zesnulým právníkem Zdeňkem Hájkem přistoupil k mandátní smlouvě, kterou v roce 1997 Altner uzavřel se sociálními demokraty, konkrétně byla podepsána tehdejším předsedou strany Milošem Zemanem.

Halbich prý nehradil náklady

Ten v minulosti stanul před soudem v tomto případě jako svědek, z jeho výpovědi podle Marsové jednoznačně vyplynulo, že smlouva byla uzavřena pouze s Altnerem a výběr jeho spolupracovníků už byl pouze na něm. „Mandátní smlouva založila právní vztah mezi ČSSD a JUDr. Altnerem, proto žalobce nemá nárok na odměnu,“ uzavřela soudkyně.

Podle Altnera ale Halbich poskytoval ve sporu jen částečné konzultace a ani nehradil náklady na řízení. Halbich na druhou stranu tvrdí, že to byl právě on a Hájek, kdo se ve sporu angažoval nejvíce. „Nikoliv Altner, ale JUDr. Hájek a já jsme byli těmi, kdo činnost provedli,“ uvedl Halbich ve své závěrečné řeči, kterou soudkyně přečetla, protože se právník ze zdravotních důvodů vyhlášení rozsudku neúčastnil.

„Altner říkal, že jsme ho já a Hájek podrazili. Ten podraz spočíval v tom, že jsme chtěli odměny uvedené v mandátní smlouvě,“ pokračoval Halbich. „Kdyby každý podrážel jako já s Hájkem, svět by byl tisíckrát lepší místo,“ dodal.

Zeman komolil jméno

Halbich se také vyjádřil k Zemanově výpovědi u soudu, na které mu mimo jiné vadilo, že Zeman údajně nevěděl, kdo je Halbich, i když s ním prý právník několikrát osobně podepisoval nějaké dokumenty. „Byl jsem zapleten do prezidentovy politické hry,“ prohlásil ve své závěrečné řeči Halbich, kterého se také dotklo, že mu Zeman komolil jméno.

„Pan prezident mě ve své výpovědi třikrát nazval Halbichem, jednou Helbichem a jednou Albichem. Moc humorné, já se ale moc nesmál,“ uvedl právník a dodal: „Pokud existuje něco jako nečestný humor, pak je to ten prezidentův.“

Halbich podal žalobu už v roce 2003, soudy ji ale zamítly. Až v roce 2009 se Halbicha zastal Ústavní soud, když uznal jeho nárok na odměnu. Halbichova žaloba míří i na společnost Alba, které Altner část své pohledávky vůči ČSSD postoupil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám