Hlavní obsah

Právníci zpochybnili postup koalice ve Sněmovně, tvrdí ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní právníci zpochybnili podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka postup koalice při sloučení rozpravy k reformním zákonům a omezení řečnické doby poslanců na dvakrát deset minut za celou debatu. Zaorálek ze stanoviska odcitoval také pasáž, že lze omezit práva poslanců, pokud míra obstrukcí přesáhne únosnou mez. Koalice si ale stojí za svým výkladem jednacího řádu a rozprava v nezměněné podobě pokračuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci ČSSD se radí při jednání Sněmovny, uprostřed šéf strany Bohuslav Sobotka

Článek

Legislativní odbor podle Zaorálka uvedl, že v praxi se slučují do společné rozpravy související body a smyslem ustanovení není slučování bodu nesouvisejících. Jde prý o nezvyklý postup, o němž mohou být pochyby a může být přezkoumán Ústavním soudem. Pokud se omezí debata poslanců na dvakrát deset minut, myslí se tím omezení na každý bod sloučené rozpravy, uvedl Zaorálek s poukazem na rozbor.

"Stanovisko legislativního odboru je podle mého názoru jednoznačné," tvrdil místopředseda ČSSD a Sněmovny, kterého ale koalice nepouští jednání řídit, aby nevyužil své pravomoci schůzi z nějakého důvodu přerušit.

Poslanec ČSSD Jaromír Tejc se se při tiskové konferenci ve Sněmovně ohradil individuálně proti tomu, že nebyl v této souvislosti zařazen do debaty a neměl možnost se k projednávané věci vyjádřit. Předsedající poslankyně Kateřina Klasnová (VV) postupovala podle něj protiprávně.

Zaorálek vyzval vládní koalici, aby se ke stanovisku právníků vyjádřila a respektovala zákony. Zdůraznil, že legitimitu zákonů garantuje odpovídající rozprava, ve které mají poslanci neomezenou možnost se k zákonům vyjádřit.

Koalice: Bráníme se teroru

Koalice trvá na svém výkladu jednacího řádu, v němž se v souvislosti s omezením počtu vystoupení nepíše o bodu, ale o věci. Bod a věc podle vládních poslanců není totéž. K výtkám legislativců ke sloučení rozpravy k nesouvisejícím bodům Marek Benda (ODS) podotkl, že v jednacím řádu se o jejich věcné ani žádné jiné příslušnosti nepíše; právníci se odvolávají jen na praxi.

Legislativci podle Zaorálka také v souvislosti s obstrukcí ČSSD napsali, že mezi právní principy patří zákaz zneužívání práv. Mají ale prý pochyby o tom, že únosná mez zdržování byla nyní překročena.

Menšina nemůže terorizovat většinu, zdůvodňuje postup koalice šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, který přiznává, že zvolený postup je nahraně. Připomněl, že opoziční poslanci často a opakovaně četli stejné dokumenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám