Hlavní obsah

Právníci a soudci chválí Zemana. Ústavní soudce vybral pestře a skvěle

Právo, Radim Vaculík

Právem oslovený předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa i odborník na ústavní právo z Univerzity Karlovy v Praze Jan Kudrna míní, že jména čtyř kandidátů na ústavní soudce jsou skvělou volbou prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prezident Miloš Zeman oznámil jména kandidátů na nové ústavní soudce. V pozadí (zleva) jsou nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a (vpravo) předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Článek

Šéf Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš připustil, že zná dva z navržených, a to Jaroslava Fenyka a Jana Filipa. Okomentoval jen druhého z nich s tím, že jde o nesmírně vzdělaného muže. „Ten na Ústavní soud patří,“ uvedl Bureš.

Druhého z nich považuje ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) za jednoho z nejlepších odborníků v oblasti ústavního práva u nás. Naopak pro senátory ODS bude těžko přijatelná volba Fenyka, mimo jiné proto, že „za komunistického režimu vykonával funkci vojenského prokurátora“.

Šéf NSS Baxa podle svých slov pro Právo řekl včera přímo v přítomnosti všech čtyř navržených kandidátů Zemanovi, že jsou dobře vybráni. „Každý z nich reprezentuje určitou hodnotu a kvalitu a určitě budou posílením ÚS,“ míní Baxa.

Svou dosavadní podřízenou Miladu Tomkovou považuje za jeden z hlavních mozků a největších autorit NSS. „Je to velká odbornice zejména v oblasti sociálních práv, moudrá, uvážlivá a velmi odpovědná soudkyně,“ zhodnotil.

Zastoupeny budou čtyři specializace

Vladimír Sládeček je podle něj jedním z akademiků, kteří aktivně sledují ústavní a správní právo. Jan Filip je jedna z největších autorit v ČR v oboru ústavního práva, uvedl Baxa. „On navíc v sobě kloubí znalost legislativy a také tím, že léta působí na ÚS v pozici asistenta, má institucionální paměť ÚS,“ dodal.

Jaroslava Fenyka bral jako kompetentního člověka už na státním zastupitelství a pak v advokacii.

„Je známý i v zahraničí a známé jsou i jeho zásadní postoje, například když odstoupil z postu náměstka nejvyšší státní zástupkyně (Renaty Vesecké) a dal přednost svým postojům před kariérou,“ přiblížil Baxa s tím, že jde o odpovědného odborníka na trestní právo a navíc znalce praxe.

„Ti kandidáti si nejsou podobní, každý z nich má nějakou přidanou hodnotu. Ocenil jsem také, že prezident před svým rozhodnutím učinil konzultace i s námi, předsedy nejvyšších soudů a nejvyšším státním zástupcem. To je něco, co dřív nebylo zvykem,“ dodal šéf NSS.

„Skvělá volba. Prezident měl rozhodně šťastnou ruku, jak erudované lidi navrhl,“ pochválil stručně, ale jasně Zemanův návrh ústavní právník z UK Kudrna.

Především se mu líbí volba Jana Filipa, který dlouhodobě už na ÚS působí jako asistent. „Má velký přehled i o zahraniční úpravě a pamatuje si úplné detaily,“ dodal Kudrna.

Za dobrou považuje i skutečnost, že se každý z kandidátů specializuje na jiný druh práva – správní, trestní, ústavní a sociální.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám