Hlavní obsah

Pravidla pro realitní makléře se zpřísní. Nemá to logiku, nadává opozice

Novinky, zpe
Praha

Na realitní makléře budou vyšší nároky. Stanoví to novela zákona o realitním zprostředkování, která v pátek prošla třetím čtením ve Sněmovně. Podle opozice nemají nová pravidla logiku. Předlohu nyní posoudí Senát.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Článek

Makléři by podle nových pravidel museli mít vystudovaný bakalářský titul v oblasti práva, ekonomie, financí, marketingu a obchodu nebo stavebnictví. Další možností je, že bude mít makléř vyšší odborné nebo středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura kritizoval, že taková pravidla nemají žádnou logiku. „Ten papír, který získáte ve škole, vám nezaručí, že to děláte dobře. To, že je někdo vysokoškolák, neznamená, že vás nemůže podvést,“ kritizoval Stanjura. Podle něj se jedná o další regulaci státu.

Znáte fígle realitních makléřů?

Finance

„Kdo má praxi, bude to moci dělat dál,“ hájila novelu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Poslanci ODS, STAN i TOP 09 chtěli zákon zamítnout, to ale neprošlo.

Žádná „dvojitá” provize

Zákon také mění dosavadní volnou živnost realitního makléře na živnost vázanou s požadavky na odbornou kvalifikaci. Makléři by také měli sdělovat klientům výši své provize a nebudou si moci nárokovat provizi zároveň od prodejce i kupujícího.

Realitní kanceláře budou moci poskytovat úschovu peněz klientům prostřednictvím bank, zahraničních bank, notářů, advokátů nebo v souvislosti s exekučním a jiným soudním řízením také přes exekutora, klienti o ni ale budou muset písemně požádat.

Podle poslance Patrika Nachera (ANO) se díky změnám bude kultivovat realitní byznys. „Po deseti letech se vytvořila pravidla pro realitní byznys, zájem je ochránit prodávajícího i kupujícího,“ řekl Novinkám Nacher.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám