Hlavní obsah

Pravidla pro kampeličky se nezmění, rozhodl Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) v úterý zamítl návrh na zrušení pravidla desetinásobku, které stanoví, že kampeličky mohou úročit vklady svých členů pouze do výše desetinásobku jejich podílu na základním kapitálu záložny. Návrh na zrušení novely zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, která pravidlo zavedla, podali v roce 2016 senátoři.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Podle senátorů jsou klienti záložen - na rozdíl od vkladatelů v bankách - nucení podílet se na kapitálu kampeliček pod hrozbou ztráty úročení. Navíc podíl člena na základním kapitálu není chráněn prostřednictvím Fondu pojištění vkladů. V případě krachu by tak vkladatelé část svých peněz patrně nezískali zpět.

„Tím jsou klienti družstevních záložen znevýhodněni oproti klientům bank, kteří nemají povinnost účastnit se na kapitálu bank a veškeré prostředky, které svěří bance, požívají ochrany zabezpečené Fondem pojištění vkladů,” stálo v senátorském podnětu k ÚS.

Senátoři poukazovali také na to, že záložny podléhají dohledu České národní banky (ČNB) a řadě regulací, sporné opatření proto nepokládají za nutné ani přiměřené. V návrhu hovořili přímo o likvidačním účinku a „rdousícím efektu”. Podle senátorů po novele došlo k dramatickému propadu nových vkladů.

Právní úprava platí od roku 2015, parlament ji přijal na návrh vlády a z podnětu ČNB spolu s řadou dalších pravidel reagujících na nestabilitu v sektoru družstevních záložen. Vláda opatření zdůvodnila potřebou posílit finanční zainteresovanost členů na řádné správě a řízení družstevní záložny a výsledcích jejího hospodaření.

Opatření také mělo omezit „morální hazard”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám