Hlavní obsah

Pravidla pro držení zbraní se zpřísní, rozhodla vláda

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Platnost zbrojních průkazů by se měla zkrátit z 10 na pět let. Pro firmy by se měly zavést muniční licence. Na novele zákona o zbraních a střelivu, která s těmito novinkami přichází, se v pondělí shodla vláda. Ministerstvo vnitra tak reaguje na výbuch muničního skladu ve Vrběticích a tragickou střelbu v Uherském Brodě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V loňském roce mělo zbrojní průkaz přes 290 tisíc lidí.

„Jde o zásadní změnu k lepšímu. Stanovujeme jednoznačný, přísný právní režim nakládání s municí soukromými osobami či firmami,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Zkrátí se délka platnosti zbrojních průkazů na 5 let a rozšíří se oprávnění policie v odůvodněných případech zadržet zbraň, střelivo nebo munici,“ doplnil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Všichni majitelé zbraní budou muset projít každých pět let lékařskou prohlídkou.

Lékaři budou mít přístup do registru

Policie bude moci nově zadržet zbraň, když bude mít podezření, že držitel je nebezpečný sobě nebo okolí. Doposud to mohla učinit, až když byl vyhotovený posudek o zdravotní způsobilosti držitele.

Díky novele budou mít také lékaři dobrovolný přístup do Centrálního registru zbraní, kde zjistí, jestli má určitá osoba zbrojní průkaz.

„Cíl je jasný: Nastavujeme takové systémové prvky, díky kterým by se občané měli cítit bezpečně,“ dodal Chovanec.

Novelu zákona nyní dostane k posouzení Poslanecká sněmovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám