Hlavní obsah

Pravicoví senátoři navrhují Mašínovce na Řád Bílého lva

Právo, ada, nig

Prezident Václav Klaus opět dostane ze Senátu návrh na udělení státního vyznamenání členům protikomunistické skupiny bratrů Mašínů. Tentokrát pro ně 38 pravicových senátorů žádá ocenění nejvyšší – Řád Bílého lva.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Paumer, spolubojovník bratrů Mašínů

Článek

Také do Sněmovny letos došel návrh na ocenění Mašínů, ale poslanci o nich ani nehlasovali, neboť neprošli již v podvýboru pro státní vyznamenání.

Diskuse v Senátu se vedla především o tom, zda jsou Mašínové a Milan Paumer hrdinové, či vrazi. Zatímco pravicoví senátoři hájili jejich hrdinství, levice nesouhlasila. Podle místopředsedky klubu TOP 09 a starostů Jaromíra Štětiny Mašínové „zachraňovali naši čest, byli statečnými oběťmi války, neboť zabíjeli, aby nebyli sami zabiti“.

Alena Palečková (ODS) při obhajobě vyznamenání pro Mašínovce použila příměr z Čapkovy Matky. Jak doplnil její stranický kolega Tomáš Grulich o době, kdy páchali své činy, lze hovořit jako o válečném stavu.

Na to reagovala místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) připomenutím, že „podle mezinárodního práva se ve válečném stavu zajatci nezabíjejí“. Řekla to v narážce na to, že členové skupiny podřezali svázaného a chloroformem omámeného policistu a připravili o život i pokladníka, kterému ukradli milión korun. Jak doplnil Vlastimil Balín (KSČM) „vražda zůstává vraždou, ať ji spáchá kdokoli“.

Klaus už několik podobných návrhů odmítl

Václav Klaus dostane návrh na ocenění členů kontroverzní skupiny poněkolikáté, nikdy mu nevyhověl. Stejně tak jim neudělil medaili či řád během 13 let ani jeho předchůdce Václav Havel.

„Můj názor na celou tuto věc se nemění... Myslím, že je to složitý případ, naprosto nejednoznačný pro mne, jednoznačně nikoliv na státní vyznamenání,“ prohlásil již před lety Klaus. Jeho postoj nezviklal ani expremiér Mirek Topolánek, který udělil Mašínům a Paumerovi premiérskou plaketu, protože jejich boj proti komunistickému režimu považuje za hrdinství.

O tom, kdo převezme letos v říjnu na Pražském hradě státní vyznamenání, rozhodne pouze prezident Klaus, neboť je to jeho výsadní právo. Inspirací mu budou seznamy od Sněmovny, Senátu a vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám