Hlavní obsah

Pravice si na jihu Čech zřejmě zavřela cestu do vedení kraje

Právo, Vladimír Vácha, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Pouhých pět minut trvalo v pondělí v Českých Budějovicích povolební vyjednávání o možné podobě budoucí koalice v Jihočeském kraji mezi vítěznou ČSSD a menšími stranami TOP 09/Starostové, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL, stojícími více či méně na pravé straně politického spektra.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Rozmrzele odcházeli zástupci trojdohody Průša, Houba a Talíř (zleva) z jednání s vyjednávacím týmem ČSSD.

Článek

Ty dohromady získaly 16 mandátů a hned po volbách vytvořily trojdohodu. Opakovaně požadují po ČSSD s 18 mandáty, aby s nimi jednala pouze jako s celkem. Chtějí tak společně eliminovat 13 mandátů druhých komunistů, neboť už po sečtení výsledků bylo jasné, že ze hry je ODS. Ta u voličů propadla, získala jen 8 křesel a její koaliční potenciál je nyní na jihu Čech nulový.

Lídr ČSSD a současný hejtman Jiří Zimola opakovaně jednotlivé strany trojdohody k jednání zval, ale bezúspěšně. Pokusil se o to naposledy v pondělí, kdy každé samostatně nabízel debatu o možném posouzení a prolnutí volebních programů, což by mohlo případně vést i k vytvoření smysluplné koalice.

Pravice zřejmě v kraji nezasedne

V deset hodin, kdy měli přijít zástupci KDU-ČSL, se ale dostavila kompletní trojice TOP 09/Starostové, Jihočeši 2012 i KDU-ČSL. To nebylo pro ČSSD akceptovatelné a vzhledem k tomu, že každý z trojice pravicových politiků Jaromír Talíř (KDU-ČSL), Jaroslav Houba (TOP 09/Starostové) a Luboš Průša (Jihočeši 2012) tvrdil, že nemá mandát k samostatnému jednání, aniž usedli za jednací stůl, odešli. Pravice si tak zřejmě definitivně zabouchla dveře do vedení kraje.

„Jsem přesvědčen, že povinností vítěze je jednat se všemi, kteří mají zájem o vytvoření koalice. Budeme však jednat jen s těmi, kteří se opravdu o přízeň voličů ucházeli, což zmíněné uskupení, které vzniklo až po volbách, nebylo. Pokud chtějí představitelé trojdohody jednat, ať tak činí jako suverénní strany,“ řekl Právu v pondělí dopoledne Jiří Zimola.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Dodal, že zástupci trojdohody si musí uvědomit, že svým jednáním v podstatě umožňují intenzivnější rokování s druhými komunisty. S těmi už ČSSD jednala, stejně jako s ODS, kde se ale s druhým jednacím kolem už nepočítá. Naopak s KSČM proběhne schůzka ve středu odpoledne.

Výběr článků

Načítám