Hlavní obsah

Prahu stojí bezdomovci dva milióny měsíčně

Právo, Stáňa Seďová
Praha

I když si městské kasy pochvalují, že při takovéto zimě šetří za úklid, není tomu tak ve všech směrech. Například Praha za péči o lidi bez domova utrácí stejně, jako by mrzlo a venku ležel metr sněhu. Nová koncepce pomoci bezdomovcům stojí dva milióny korun měsíčně.

Článek

Kasa hlavního města poprvé pocítila měsíční náklad na poskytování služeb bezdomovcům dle nové koncepce. Podle ní mají ubytování zdarma, ať je venku jakkoli, toleruje se alkohol, terénní služby fungují na 100 procent a v rámci akce, jak dostat zapáchající a špinavé osoby z MHD, jsou speciálními hlídkami sváženy do nocleháren.

Do prosince loňského roku platily dva stupně opatření, k nimž se přistupovalo v případě, že teplota klesla k –5 stupňům a pak k –10 stupňům.

Zvýšil se komfort, takže i když je venku teplo, výdaje zůstávají stejné, jako kdyby mrzlo
Tomáš Ján, ředitel Centra sociálních služeb Praha

Otevíraly se noclehárny pro klienty zdarma, a dokonce se toleroval i alkohol, který je jinak při využívání těchto služeb zakázán. Nyní je tomu však jinak.

„V rámci nové koncepce se v současnosti poskytují všechny služby na úrovni dřívějšího druhého stupně. Tedy noclehárny jsou zdarma, alkohol tolerujeme, terénní programy běží naplno a financují se i nově vzniklé noclehárny. Prostě se zvýšil komfort, takže ať už je venku jakékoli počasí, výdaje zůstávají stejné, jako kdyby mrzlo. Tedy o žádné úspoře díky teplu nemůže být řeč,“ řekl Právu ředitel Centra sociálních služeb (CSS) Praha Tomáš Ján.

Opatření fungují

Jak vysoké jsou tyto náklady, pracovníci CSS spočítali z faktur na měsíc prosinec.

„Je důležité si uvědomit, že tyto výdaje jdou na všechny organizace poskytující tuto péči v Praze, tedy platíme Armádu spásy, Naději, charity a centrum. Ještě to nemáme přesně spočítané, ale měsíční náklady na péči činí zhruba dva milióny korun. Nemohu to srovnávat s minulými výdaji v rámci staré koncepce, protože taková čísla k dispozici nemáme. Neznáme rozpočty organizací, které nyní nově platíme,“ sdělil redakci ředitel centra.

Do nějakých minus pěti se o sebe umí postarat. Jakmile je vlhko, sníh a břečka, je zle
Tomáš Ján, ředitel Centra sociálních služeb Praha

Vypadá to, že opatření fungují. Například v tramvajích je situace o poznání příjemnější než v minulých letech.

Jenomže to si obyvatelé Prahy budou moci skutečně ověřit, až lidem bez domova začne být opravdu zima. Ta jim totiž zatím podle ředitele Centra sociálních služeb Praha není.

„Tento týden je situace úplně stejná jako minulý, kdy byly o deset stupňů vyšší teploty. Současný stav pro tyto lidi ještě není ochlazením. Do nějakých minus pěti se o sebe umí postarat. Pokud je sucho. Jakmile je vlhko, sníh a břečka, je zle,“ vysvětluje Tomáš Ján.

Další opatření má centrum nachystané až v momentě, kdy budou dlouhodobě avizované teploty okolo –10 stupňů. Vstup zdarma a tolerance alkoholu začne platit i na lodi Hermes a začnou se stavět vytápěné stany.

Reklama

Výběr článků

Načítám