Hlavní obsah

Prahu čekají 17. listopadu desítky akcí. Jedna už je zakázaná

– Praha
Právo, Jan Martinek

Desítky demonstrací a happeningů se budou v Praze konat 17. listopadu na sedmadvacáté výročí sametové revoluce. Magistrát v pondělí jednu z ohlášených akcí zakázal: jednalo se o průvod „Nezapomínáme“, který organizuje aktivista Jan Cemper. Průvod měl jít z Hradčanského náměstí přes Malou Stranu až na Můstek.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé si připomínají státní svátek 17. listopad u pomníku na Národní třídě

Článek

Podle úředníků hrozilo nebezpečí, že by se účastníci průvodu záměrně střetli se svými názorovými oponenty, kteří na stanovené trase už mají zábory.

Na Klárově je totiž na celý den ohlášená akce Demokracie nevítězí. Organizuje ji Václav Novotný, aktivista, který již dříve protestoval třeba proti výstavbě amerického radaru či proti průjezdu amerického konvoje.

Na Kampě a Karlově mostě zase ohlásil shromáždění „na podporu demokracie a svobody“ Jiří Černohorský, aktivista, který vystupuje proti migraci a EU.  A na náměstí Jana Palacha bude zase demonstrovat Blok proti islamizaci.

Proti Zemanovi chce demonstrovat Martin Přikryl ze spolku Podhradí, který přede dvěma lety přišel s červenou kartou coby symbolem odporu proti prezidentovi. „Sedmnáctého listopadu se chystám připojit k oslavám a pozvat lidi za Podhradí, aby vystoupili s červenými kartami. Ještě nevím kde. Nejspíš to bude Národní třída nebo Václavské náměstí,“ řekl Právu.

Velký zájem o Albertov

Největší boj se letos hrál o pražský Albertov, tradiční místo setkávání studentů, který si loni zamluvila prohradní aktivistka Jelena Vičanová a kde se prezident Zeman sešel s protimuslimským aktivistou Martinem Konvičkou na jednom pódiu, studenti na pietní místo nesměli. Letos o něj soupeřili různí pořadatelé, místo si nakonec zamluvil v první minutě, kdy to bylo možné 17. května rektorát Univerzity Karlovy.

Happening s názvem Uctění památky 17. listopadu organizuje Centrum spolků, studentů a absolventů UK.

Další ocenění pro Bradyho?

„Primárně to bude studentská akce, studenti UK budou hybateli, což se domluvilo už po loňské události. Bude místo pro studentské aktivity, večer zahrají studentské kapely,“ řekl Právu rektor UK Tomáš Zima.

Ten by měl vystoupit s projevem, stejně jako rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller. „Třetí projev bude mít člověk spjatý s listopadem 1989. Ještě nevím, kdo to bude, slyšel jsem zatím tři až čtyři návrhy. Věřím, že to proběhne v klidu a přátelské, důstojné atmosféře,“ řekl Právu Zima.

Kde bude prezident?

Kde bude letos prezident Zeman, ještě není jisté. „Zatím není rozhodnuto,“ řekl Právu hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Hned několik akcí připravuje na 17. listopadu platforma Festival svobody: ta sdružuje například iniciativu Díky, že můžem, která připravuje pouliční happening na Národní třídě, na Václavském náměstí se odehraje Koncert pro budoucnost, na kterém vystoupí hudebníci a řečníci.

V Národním divadle bude občanské sdružení Post Bellum udílet tradiční Cenu paměti národa, kterou dostávají političtí vězni či lidé jinak perzekvovaní komunismem či nacismem. „Zvažujeme, že nějakým způsobem oceníme i pana Bradyho,“ řekla Právu Jana Háková z Post Bellum.

Reklama

Výběr článků

Načítám