Hlavní obsah

Praha získá ampuli s krví zesnulého papeže Jana Pavla II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská arcidiecéze získá ampuli s krví bývalého papeže Jana Pavla II. V katedrále sv. Víta ji ve středu předá krakovský arcibiskup Stanislaw Dziwisz pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi. V České republice přitom nepůjde o jediný ostatek tohoto bývalého papeže, který byl loni blahoslaven.

Foto: Profimedia.cz

Jan Pavel II.

Článek

Podle pražského arcibiskupství by ostatek měl být uložen v relikviáři. V Česku to ale nebude první ostatek tohoto oblíbeného papeže. Loni získal farní kostel sv. Michaela v Ostrově nad Ohří schránku s kapkou krve na kousku mešního roucha.

Další ostatek Jana Pavla II. má Církevní střední zdravotnická škola Jana Pavla II. v Praze. Jde rovněž o kapku papežovy krve na speciální tkanině, která je uzavřená v průhledném medailonku.

Krakovský arcibiskup Dziwisz byl dlouholetým důvěrníkem Jana Pavla II. V české metropoli by se měl mimo jiné zúčastnit konference o katedrálách v Praze a Krakově.

Papež Jan Pavel II. zavítal od roku 1990 do České republiky třikrát. Charismatický předchůdce Benedikta XVI. zemřel 2. dubna 2005 ve věku 84 let. Po pouhých dvou měsících pak byl zahájen proces jeho blahořečení, který byl završen loni. Blahořečení je předstupněm ke svatořečení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám