Hlavní obsah

Praha zdraží P+R parkoviště i jízdenky na MHD

Praha

Hlavní město Praha od srpna zvedne cenu stání na většině záchytných P+R parkovišť, kterých provozuje 20. Na čtyřech budou lidé za denní stání platit 100 korun a na devíti 50 korun. Zbylých sedm parkovišť, jež nejsou hlídaná, bude nově na 12 hodin zdarma. Nyní řidiči na všech s výjimkou jednoho platí 20 Kč za den. Od srpna zdraží i jízdenky na městskou dopravu.

Foto: Profimedia.cz

Parkoviště P+R

Článek

Pokud tedy dosud člověk při příjezdu do Prahy platil 20 korun za parkování a 24 korun za jízdenku do centra, nově to může být celkem až 130 korun.

Největší zvýšení cen se od srpna bude týkat parkovišť v Holešovicích a Ládví, jednoho z parkovišť na Skalce a stání u Kongresového centra, kde jako na jediném z parkovišť lidé i nyní platí více, konkrétně 90 korun za den. Podle Technické správy komunikací (TSK) mají tato parkoviště nejlepší dostupnost do centra.

Druhá zóna za 50 korun se bude týkat parkovišť dále od centra, například na Zličíně, Černém Mostě, v Jižním Městě, v Letňanech nebo v Radotíně. Zóna stání zdarma se bude týkat těch parkovišť, která jsou bez personálu, například v Běchovicích, na Kotlářce nebo v Troji (mimo režim pro návštěvníky zoo).

Pražskou MHD loni lidé využívali o 40 procent méně

Domácí

Mluvčí TSK Barbora Lišková zvýšení cen zdůvodnila tím, že do center ročně investují asi 40 milionů korun. „Věříme, že dojíždějící řidiči si rozšířené nabídky všimli a budou mít pro změnu cen pochopení," uvedla Lišková.

Dosud řidiči platili na všech parkovištích (s výjimkou toho u Kongresového centra) 20 korun za celodenní stání. V noci musí řidiči odjet, jinak platí další poplatky. Cena se zvedla v roce 2011 z deseti korun.

Dražší MHD

V Praze se od srpna změní také tarif pro MHD. Zdraží jízdenka na 30 minut z 24 na 30 korun a 90minutová z 32 na 40 korun. Zdraží rovněž SMS jízdenky, a to v případě třicetiminutové z 24 na 31 korun a 90minutové z 32 na 42 korun.

Vznikne nový tarif pro osoby v hmotné nouzi, kteří zaplatí měsíčně 165 Kč. Ceny měsíčních a ročních kuponů zůstanou zachovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám