Hlavní obsah

Praha zakázala extremistům pochod židovskou čtvrtí

– PRAHA

Pražský magistrát ve čtvrtek zakázal pochod pravicových radikálů židovskou čtvrtí. Průvod byl plánován na 10. listopadu, den výročí takzvané křišťálové noci. Pořádající sdružení Mladí národní demokraté už letos v této lokalitě pochod pořádat nemůže, protože ulice Židovského města si na magistrátu pro průvod zamluvila Židovská liberální unie, a to na všechny dny od 5. října až do konce roku.

Článek

Úřad zákaz zdůvodnil tím, že oznámený účel shromáždění "směřuje k výzvě k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti občanů pro jejich národnost, původ a náboženské vyznání". Je to jeden ze zákonných důvodů k zákazu akce.

Organizátoři pochod nahlásili jako "protest proti účasti České republiky na okupaci Iráku". Prý vůbec netušili, že někoho napadne spojitost s výročím křišťálové noci. 

Radikálové už letos židovskou čtvrtí pochodovat nemohou

Pravicoví extremisté původně chtěli svůj pochod o týden posunout na 17. listopadu, v tom jim ale zabránila Židovská liberální unie, která si ulice Židovského města na magistrátu zamluvila od 5. října až do konce roku.

Při ohlašování shromáždění platí, že kdo dříve přijde, ten dřív bere. Magistrát Mladým národním demokratům proto sdělí, že 17. listopadu projít ulicemi bývalé židovské čtvrti nemohou.

"Museli by zvolit jinou trasu," uvedl mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Úřad jim již dříve nabídl průvod po trase od ministerstva obrany na Hradčanské náměstí. "V pátek se rozhodne, jaký bude další postup," dodal mluvčí magistrátu.

Pochod vyvolal protesty

Průvod ohlášený jako "protest proti účasti České republiky na okupaci Iráku" vyvolal řadu protestů. Při křišťálové noci v listopadu 1938 byly v Německu zabity desítky Židů a desetitisíce jich skončily v koncentračních táborech.

Organizátor akce Mladých národních demokratů Erik Sedláček v dopise magistrátu tvrdí, že mezi výročím křišťálové noci a pořádanou akcí není žádná spojitost. Změnu termínu zdůvodnil tím, že "může mít jistý negativní podtext a působit nevhodně".

Pravicové radikály Židovské město přitahuje

Mladí národní demokraté chtěli průvod pořádat už loni v prosinci. Magistrát jej kvůli možnému narušení dopravy zakázal, rozhodnutí ale v březnu zrušil soud. Organizátoři magistrátu oznámili nový termín. Na 10. listopad svolala pietní shromáždění do Pařížské ulice Židovská liberální unie.

Unie už před čtyřmi lety vystoupila proti průvodu pravicových extremistů bývalou židovskou čtvrtí. Spolu s anarchisty a antifašisty jim přehradila cestu v Maiselově ulici. Pravicoví radikálové tam tehdy nedošli, protože úředníci shromáždění na místě rozpustili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám