Hlavní obsah

Praha vzdává opencard, chce nový systém za 40 miliónů

– Praha

Dosluhující vedení Prahy plánuje zavést systém, který má během dvou let zcela nahradit kritizovanou kartu opencard. Systém vyjde zhruba na 40 miliónů korun. Pokud se pro něj radní rozhodnou v úterý, první karty by si mohli cestující vyzvednout na začátku příštího roku. V rozhovoru s ČTK to v pondělí řekl končící primátor Tomáš Hudeček. Praha se tak vzdá kritizovaného projektu opencard, za který v minulosti zaplatila 1,35 miliardy korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Karta opencard, která pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS), je spojena s řadou problematických smluv. Vedení města se s nimi pokouší řadu měsíců neúspěšně vyrovnat. Za prodloužení jedné ze smluv, na níž bylo pokračování opencard závislé, čelí obžalobě deset bývalých i stávajících radních za ODS a TOP 09 a pět úředníků.

Praha proto nechala vypracovat nový systém, který mají dodat čtyři firmy. Každá z nich by získala zakázku za zhruba deset miliónů korun. Odbavovací systém by zajistila společnost Mikroelektronika, o software by se postarala firma ODP, o kartové centrum XTCard a o další část systému plzeňský dopravní podnik.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Tomáš Hudeček

"Je to nejlevnější a nejrychlejší cesta, jak se zbavit závislosti na jediné firmě," řekl primátor. "Nový systém je technologicky otestovaný a právně podložený," tvrdí. Rada tak upouští od původního plánu odkoupit od firmy eMoneyServices (EMS) majetková práva k opencard. Firma žádala bezmála 500 miliónů korun. Vypsání otevřené soutěže by podle primátora trvalo dva roky, což by znamenalo další z hlediska zákona problematické prodlužování smluv. Závazky, které má Praha z minulosti vůči EMS, patrně vyřeší až soud.

Systémy budou fungovat společně

Na karty, které mají platnost do konce roku 2016, si podle primátora mohou cestující dál nahrávat předplatné kupony. Od příštího roku by pak měli noví žadatelé nebo ti, kteří opencard ztratí, dostat zcela novou kartu. Jak bude vypadat a zda se bude i nadále nazývat opencard, zatím není jasné. Oba systémy budou fungovat souběžně s tím, že uživatelů původní opencard bude ubývat.

Opencard, která slouží především jako tramvajenka, si dosud vyzvedlo asi 1,2 miliónu cestujících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám