Hlavní obsah

Praha vrací diplomatickou facku Kyjevu: vyhostila druhého diplomata

Právo, mcm

Praha vyhostila druhého ukrajinského diplomata. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo zahraničí a pak tuto informaci potvrdil i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

K dotazu o vyhoštění dalšího ukrajinského diplomata se ministrův mluvčí Vít Kolář odmítl blíže vyjádřit: „My nekomentujeme ty instituční záležitosti, které se odehrály mezi námi a Ukrajinou,“ řekl.

O to více je komentují Ukrajinci. Ředitel tiskové služby jejich ministerstva zahraničí Alexandr Dikusarov potvrdil vyhoštění druhého člena ukrajinské mise a hájil postup Kyjeva, který vyhostil dva české diplomaty, kteří byli obviněni ze špionáže.

„Měli jsme plnou důkazovou základnu (o špionážní činnosti obou Čechů – pozn. red.), a proto nemůžeme považovat odvetné kroky české strany za opatření stejného významu,“ uvedl.

Česko vytrvale opakuje, že vyhoštění českých diplomatů bylo odvetou za poskytnutí azylu členu bývalé ukrajinské vlády Bohdanu Danylyšynovi.

Při jednání zahraničního výboru Sněmovny, které se zabývalo koncepcí české zahraniční politiky, řekl Schwarzenberg, že je dobře, že ČR není v současné době člen eurozóny. Jeho slova padla záhy poté, co při pobytu v Bruselu vyloučil český prezident Václav Klaus „v dohledné budoucnosti“ připojení ČR k euru. Kolář to označil za „koincident“, tedy za náhodnou shodu.

Reklama

Související články

Ukrajina vyhostila dva české diplomaty

Ukrajina vyhostila dvojici českých diplomatů. S odkazem na oficiální stanovisko ministerstva zahraničí to v pátek uvedla tamní agentura Unian. Podle šéfa české...

Výběr článků

Načítám