Hlavní obsah

Praha se pře s Inchebou o dostavbu Průmyslového paláce

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Situace kolem Průmyslového paláce na pražském Výstavišti v Holešovicích, jehož část lehla popelem při obrovském požáru v půli října se komplikuje. Městu se totiž podle informací Práva nedaří nalézt shodu s dlouholetým nájemcem areálu Výstaviště, společností Incheba Praha.

Foto: Petr Horník, Právo

Odklízení trosek levého křídla Průmyslové paláce.

Článek

„Incheba nám v úterý zaslala své vyjádření k dodatku smlouvy, to nyní zkoumají právníci, abychom se rozhodli co dál,“ řekl ve čtvrtek Právu radní pro kulturu Milan Richter (ODS).

Podle něj jde v dodatku hlavně o to, aby měla Praha jistotu, že Incheba zničené křídlo Průmyslového paláce dostaví. Firma by to měla zvládnout do dvou let z peněz, které vyinkasuje od pojišťovny. Podle některých zainteresovaných pracovníků města se Incheba k podepsání dodatku příliš nemá.

„Pokud na naše podmínky nepřistoupí, jsem připraven navrhnout radním, že město Inchebě nájemní smlouvu na celý areál vypoví,“ řekl Právu Richter. Podle rozhodnutí rady měl šéf magistrátního odboru obchodních aktivit Peter Ďurica zajistit podpis dodatku do konce roku, Richter ale připouští, že kvůli právnímu posouzení a nynějšímu postoji Incheby se budou radní postupem zabývat až v lednu.

Incheba postrádá podklady k rekonstrukci

Incheba, která má areál podle mnohých zastupitelů pronajatý od města za podmínek pro Prahu ne příliš výhodných, se ale tlaku ze strany města brání. „Intenzivně pracujeme na zabezpečení sanačních prací po požáru nejen na ploše bývalého levého křídla Průmyslového paláce, ale také ve střední hale a ve foyer Průmyslového paláce,“ uvádí firma ve své tiskové zprávě.

Obnova levého křídla, jakož i střední haly Průmyslového paláce bude podle vedení Incheby náročná. „Nebráníme se spolupracovat na tomto procesu a máme zájem o co nejrychlejší rekonstrukci zničené památky. Pokud máme ale převzít podstatné smluvní povinnosti v tomto směru, pak musí jít o povinnosti, jejichž naplnění je reálné,“ varuje společnost v oficiálním prohlášení.

Podle vedení Incheby nelze tyto povinnosti, které chce město prosadit právě ve zmiňovaném dodatku smlouvy, splnit, dokud nebude k dispozici veškeré podklady. „Neexistuje stavební záměr, rozhodnutí o technologii opravy, projektová dokumentace, rozpočet a harmonogram, ale také závazné stanovisko památkářů a další,“ uvádí Incheba.

Reklama

Výběr článků

Načítám