Hlavní obsah

Praha se halí do tibetských vlajek, ale tady potřebujeme kapitálový vstup, řekl Zeman na Ostravsku

– Moravskoslezský kraj

Prezident Miloš Zeman ve středu na začátku třídenní návštěvy Moravskoslezského kraje oznámil, že železničního přepravce TSS Cargo z 80 procent koupí čínský investor. Zatímco Praha se podle něj halí do tibetských vlajek, tak na Ostravsku jsou potřeba investice.

BEZ KOMENTÁŘE: Miloš Zeman v Ostravě zahájil návštěvu Moravskoslezského krajeVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Prezident Zeman o čínské investici informoval na setkání se zastupiteli Moravskoslezského kraje. „Praha se halí do tibetských vlajek, alespoň část Prahy, ale tady na Ostravsku potřebujeme kapitálový vstup, potřebujeme rozšíření výroby a zachování dosavadních pracovních míst a to je podle mého mínění důležitější než tibetské vlajky. Vy jistě víte, že největším zahraničním investorem v Německu je právě Čína, a já nevidím důvod, proč by v budoucnosti tomu tak nemohlo být i u nás,” řekl prezident zastupitelům.

Podle něj jednají o vstupu čínského investora i další moravskoslezské firmy. Dohoda mezi společností China CEFC Energy Company, Beijing Municipal Road and Bridge Group a Peterem a Rudolfem Šuškovými o prodeji společnosti TSS Cargo za 240 miliónů eur (6,5 miliardy korun) byla jednou z dohod uzavřených při březnové návštěvě čínského prezidenta v České republice.

Za pomoc kraji pak prezident považuje i splavnění Odry z Polska až do Ostravy a Mošnova, které by v budoucnu mohlo přinést pracovní příležitosti.

V plánu je i návštěva horníků

Na třídenní návštěvu dorazil prezident Zeman s manželkou Ivanou. První kroky prezidentského páru vedly na krajský úřad, kde je přivítal dosluhující hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

„To máme ale počasí, že?“ řekl Zeman při vystupování z auta v narážce na to, že moravskoslezskou metropoli skrápí déšť. „Máme nádherné počasí,“ odpověděl mu se smíchem hejtman Novák. Hned nato si s prezidentem, který ho oslovil „milý Mirku“, podal ruce. Pak předal kytici bílých a rudých růží první dámě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Zeman s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem (ČSSD).

Ještě ve středu se setká i se zástupci horníků a vedení těžební společnosti OKD. Odpoledne pak zavítá do Orlové a Lázní Darkov v Karviné.

Druhý den návštěvy má Zeman v plánu navštívit Národní památník II. světové války v Hrabyni na Opavsku, kde se setká s válečnými veterány a velitelským sborem aktivních záloh Krajského vojenského velitelství Ostrava. Poté je přichystána beseda se studenty Slezské univerzity v Opavě a následně prezident zavítá do Rýmařova a Bruntálu, kde se setká s představiteli i obyvateli obou měst.

V pátek, poslední den cesty prezidenta po kraji, je na programu návštěva pivovaru Radegast v Nošovicích a setkání s občany a vedením Frenštátu pod Radhoštěm.

Výběr článků

Načítám