Hlavní obsah

Praha pročistila městské firmy. Skončila i Krnáčová

Praha
Aktualizováno

Hlavní město se v úterý rozhodlo obměnit dozorčí rady Technické správy komunikací (TSK) a Výstaviště Praha. Radní obratem zvolili nové zástupce města v orgánech firem. Mezi odvolanými je i bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Změny v dalších firmách proběhnou do konce roku.

Foto: Novinky

Bývalá primátorka Prahy Adriana Krnáčová na archivním snímku

Článek

Z dozorčí rady TSK, která zajišťuje opravy a čištění komunikací, vedení města odvolalo Lucii Svobodovou (ČSSD), Petra Novotného (ANO), Michala Pince (ANO), Ondřeje Mirovského (zelení), Vladislavu Hujovou (dříve TOP 09), Romana Mejstříka (ANO), Petra Burgra (KDU-ČSL) a Romana Petruse (ČSSD).

Novými členy rady se stali náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě), Jan Jílek, Martin Kala, Pavel Dobeš (STAN), Pavel Richter (TOP 09), Jiří Hoskovec (Piráti) a Jan Lička (Piráti).

Dozorčí radu Výstaviště Praha kromě Krnáčové opustí Miroslav Šoukal, Karel Los a Tomáš Šusta.

Do funkce se vrátí náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě), který v minulosti kvůli podle něj podezřelým machinacím ve firmě a neochotě bývalého vedení města je řešit z rady odešel. Dalšími členy budou Jiří Dohnal (Piráti), Petr Kubíček (TOP 09) a Petr Zeman (Praha sobě).

Krnáčová se chtěla na Výstaviště zaměřit

Dozorčí rada městských firem volí členy představenstva, po personální výměně se tak dají očekávat i změny v exekutivních pozicích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Jan Čižinský (Praha sobě), Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu)

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se dopravní podnik a další městské firmy budou řešit později. „Další vlny změn v dozorčích radách jsou ještě v jednání, na všechny městské podniky se dostane," uvedl. Dodal, že koalice chce dodržet zásadu, aby v orgánech seděli jenom lidé odborně zdatní v dané oblasti.

„Je proto nutné hledat ty lidi, kteří jsou skutečně odborníci, a to zabere nějaký čas,” vysvětlil. Do konce roku chce podle něho rada výměny dokončit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Areál pražského Výstaviště v Holešovicích

Loňský rozpočet TSK činil zhruba 6,2 miliardy korun. Loni se firma přeměnila z příspěvkové organizace města na akciovou společnost, ještě před transformací v ní zasahovali policisté, případ zatím není uzavřen.

Firma Výstaviště Praha vznikla v roce 2015 poté, co město vypovědělo smlouvu na pronájem Výstaviště s firmou Incheba. Má na starost správu a rozvoj areálu v Praze 7.

V létě dozorčí rada kvůli podezřelým smlouvám odvolala tehdejšího předsedu představenstva firmy Klašku, od té doby je představenstvo bez šéfa. Krnáčová se nechala do dozorčí rady zvolit s tím, že se na problémy Výstaviště, které, jak řekla, má v oblibě, zaměří.

Novou pražskou koalici po volbách sestavili Piráti, uskupení Praha sobě a Spojené síly pro Prahu sdružující TOP 09, STAN, KDU-ČSL i další subjekty.

Reklama

Výběr článků

Načítám