Hlavní obsah

Praha neprosadila blokování pojistky za požár Průmyslového paláce

Právo, Jakub Mračno
Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 6 v pátek podle informací Práva zamítl žádost pražského magistrátu, aby byla předběžným opatřením zablokována výplata pojistky za požár levého křídla Průmyslového paláce. Pojišťovny Uniqa a ČPP mají společnosti Incheba, která má v pronájmu celý areál Výstaviště v pražských Holešovicích, vyplatit podle odhadů víc než miliardu korun. Pražský magistrát se ale obává, že by firma mohla peníze použít na jiné účely, než je obnova památkově chráněné secesní budovy, jejíž část požár zcela zničil.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

"Obvodní soud pro Prahu 6 zamítl návrh Hlavního města Praha na nařízení předběžného opatření pojišťovnám UNIQA a ČPP o zadržení vyplacení pojistného plnění společnosti Incheba Praha,“ potvrdil v tiskové zprávě mluvčí Incheby Radovan Ježovič.

Informaci nepřímo potvrdil i pražský radní Milan Richter (ODS). "Tu informaci mám, ale ještě nám ji oficiálně neposlali ze soudu,“ řekl Právu. Podle jeho slov se poté, co město obdrží oficiální stanovisko budou záležitostí zabývat magistrátní právníci.

"Další kroky budeme teprve zvažovat, osobně předpokládám, že se zřejmě odvoláme k městskému soudu,“ řekl Právu Richter.

Poznamenal také, že město i nadále čeká, jak se Incheba postaví k aktuálnímu dodatku smlouvy, který by firmu zavázal k tomu, aby z pojistky uhradila obnovu levého křídla Průmyslového paláce. Dodatek formuloval magistrát, Inchebě v něm ukládá financování stavby a také to, jak má firma naložit s vyplacenou pojistkou.

V zásadě jde o to, že by firma zbylé peníze převedla na město, pokud by obnova paláce stála více, musela by Incheba zaplatit veškeré chybějící peníze. Incheba se k podpisu dodatku už několik měsíců nemá, stále ale tvrdí, že chce s městem spolupracovat.

"Incheba Praha finalizuje vlastní návrh dodatku k nájemní smlouvě s Hlavním městem a v nejbližších dnech ho předloží Magistrátu hlavního města Prahy,“ uvedl Ježovič.

FOTO: HZS Praha / Leoš Kučera

Základní údaje levého křídla Průmyslového paláce

Celková výstavní plocha:  4 707 m2

Celková výstavní plocha:  4 707 m2 Celková plocha zázemí: 81 m2

Celková výstavní plocha:  4 707 m2 Celková plocha zázemí: 81 m2 Celková plocha předsálí:  1 000 m2

Celková výstavní plocha:  4 707 m2 Celková plocha zázemí: 81 m2 Celková plocha předsálí:  1 000 m2 Terasa před křídlem: 1 124 m2

Celková výstavní plocha:  4 707 m2 Celková plocha zázemí: 81 m2 Celková plocha předsálí:  1 000 m2 Terasa před křídlem: 1 124 m2 Nosnost: 400 kg/m2

Celková výstavní plocha:  4 707 m2 Celková plocha zázemí: 81 m2 Celková plocha předsálí:  1 000 m2 Terasa před křídlem: 1 124 m2 Nosnost: 400 kg/m2 Podlaha: Kombinovaná podlaha dlažba, parkety, dřevo, PVC.

Nosná konstrukce pavilonu: Ocelová nýtovaná, dozdívaná, obvod objektu částečně prosklený.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám