Hlavní obsah

Praha chce od září změnit MHD i přes výtky odborníků

– Praha

Praha chce od září zavést změny v městské hromadné dopravě, a to i přes výhrady odborníků, podle nichž nemá metropole správné podmínky pro některé z navrhovaných novinek. O výhradách v úterý několik hodin diskutovala rada města, která nakonec rozhodla, že změnu odkládat nebude. Novinářům to řekl náměstek primátora Josef Nosek (ODS).

Foto: Lucie Fialová, Právo

Článek

Návrh počítá se zavedením páteřní sítě autobusových a tramvajových linek a omezením souběhů. Podle odborníků ale chybí pro páteřní autobusové linky v Praze vhodné podmínky, jako je dostatek preferenčních pruhů a semaforů. Na některých místech by tak linky mohly nabírat zpoždění a úlohu páteřních linek by proto neplnily.

Pražští radní změnu schválili na konci června, podle některých informací ale na ni neměli jednotný názor. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) si nechal k návrhu vypracovat oponenturu u dopravních odborníků z ČVUT.

Více o změnách pražské MHD
Prahu čekají radikální změny v MHD

Odborníci zpochybňovali také výši očekávaných úspor. "Celý systém není primárně o penězích, úspory jsou příjemným vedlejším efektem," doplnil v úterý náměstek Nosek, který změnu navrhl.

Kvůli diskusím Praha dosud nezahájila informační kampaň, která by měla cestující s rozsáhlými změnami seznámit. Podle Noska se kampaň uskuteční v posledních dvou srpnových týdnech.

Reklama

Související články

Prahu čekají radikální změny v MHD

Pražané a návštěvníci metropole by se měli připravit na rozsáhlé změny v městské hromadné dopravě (MHD). Prahu čekají prázdninové výluky, ale i dlouhodobé...

Výběr článků

Načítám