Hlavní obsah

Praha 3 zavedla zóny placeného stání

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od pondělí 18. února zavedla třetí městská část Prahy zóny placeného stání (ZPS). Ty platí již na Praze 1 a 2. Zatím platí pouze takzvané modré zóny pro rezidenty, návštěvníci mohou v ostatních místech parkovat zdarma do 1. dubna, odkdy začnou fungovat parkovací automaty.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Důkazem o zahájení provozu zón placeného stání na Praze 3 byly jen tyto dopravní značky. Parkovací automaty pro návštěvníky Žižkova budou v provozu nejdříve za několik týdnů.

Článek

"Od tohoto data (18.2.2008) budou muset mít všichni, kteří budou chtít v 'modrých' parkovacích zónách parkovat, vozidlo označené příslušnou parkovací kartou," uvedla městská část na svém webu. ZPS jsou zatím označeny pouze značkami, barevné pruhy v ulicích se budou malovat v dubnu.

"Vzhledem k tomu, že se předpokládá vydání ještě nejméně 5 000 parkovacích karet, je důležité, aby občané nenechávali jejich nákup na poslední chvíli," upozorňuje radnice Prahy 3. Parkovací karty je možné zakoupit na prodejním místě Perunova 5.

Těm, kteří si již kartu zakoupili, bude jejich platnost automaticky prodloužena. Parkovací karty zakoupené od 15.8.2007 do 29.2.2008 budou platné do 31.3.2009 u ročních karet a do 30.9.2008 u karet pololetních.

foto: Novinky/Magistrát Hl. města Prahy

Placené parkování bylo na Praze 3 zavedeno s několikaměsíčním zpožděním, a to kvůli stížnosti společnosti A.S.A k antimonopolnímu úřadu, která zdržela podepsání smluv mezi magistrátem a správcem ZPS společností ACTIV. Podle úřadu bylo ale výběrové řízení v pořádku. Od 1. března začnou zóny placeného stání platit i na Praze 7.

Zóny placeného stání na Praze 3 foto: Právo/Petr Blahuš

ZPS platí v levobřežní části Prahy 1 a na Praze 2 již od listopadu. Parkovací automaty byly spuštěny začátkem prosince, ve druhé městské části to bylo v polovině ledna.

Reklama

Související témata:

Související články

Letňany zavedou v březnu parkovací zóny

Letňanská radnice spustí od 20. března parkovací zóny. Příští týden na ně začne vydávat parkovací karty. Na rozdíl od ostatních čtvrtí, které zóny už mají nebo...

Výběr článků

Načítám