Hlavní obsah

Praha 10 má senátorku Cabrnochovou, rozhodlo 132 hlasů navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senátorkou za obvod Praha 10 bude místostarostka Ivana Cabrnochová (SZ s podporou ČSSD). Ve volebním finále porazila lékařku Janu Duškovou (za ANO). Zájem voličů byl malý, takže neplatí výsledek referenda, které probíhalo souběžně se senátorskou volbou.

Foto: zelenadesitka.cz

Ivana Cabrnochová

Článek

K urnám dorazilo pouhých 8,75 procenta voličů. Finalistky dělilo 132 hlasů.

"Rozhodlo to, že jsem v těsném kontaktu s obyvateli 'desítky'," komentovala své vítězství Cabrnochová.

"Paní Cabrnochové gratuluji, doufám, že Senátu dodá trochu elánu. Pro mě to byla zajímavá zkušenost a ráda pomůžu dalším kandidátkám a kandidátům ANO v říjnových volbách," reagovala Dušková.

Cabrnochová dostala 50,91 procenta hlasů, Duškové odevzdalo hlas 49,08 procenta voličů.

Cabrnochová nastoupí v horní komoře za Jaromíra Štětinu, jenž se letos stal europoslancem za TOP 09. Mandát bude mít na dva roky.

Výsledek voleb rozložení sil v Senátu významně neovlivní. Většinu si v něm nejméně do říjnových voleb v dalších 27 senátních obvodech udrží levice.

Volby se ovšem ještě chystá napadnout kandidátka TOP 09  Renata Sabongui, která v prvním kole neuspěla rozdílem pěti hlasů. [celá zpráva]

Výsledek referenda neplatí

Vzhledem k malé účasti voličů neplatí výsledek referenda, které probíhalo současně s volbou senátorky. V sobotu se ho zúčastnilo jen sedm procent lidí, zatímco ten minulý to bylo o čtyři procenta více. K tomu, aby výsledek platil, však byla potřebná účast 35 procent.

Referendum mělo zjistit, jestli obyvatelé souhlasí s maximální výší nákladů na stavbu radnice 500 miliónů korun či s opravami fotbalového stadiónu Ďolíček.

Lidé také měli odpovědět na otázku, zda by měla být základním hodnotícím kritériem veřejné zakázky ekonomická výhodnost a dílčím nabídková cena a zda by měla být hodnocena taky dopravní dostupnost.

Přípravný výbor, který původně referendum požadoval, chce prosadit další hlasování s původními otázkami, než je zastupitelstvo změnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám