Hlavní obsah

Pracovníci ČOI se budou moci vydávat za někoho jiného

Novinky, jas
Aktualizováno

Závěrečné projednávání novely zákona o České obchodní inspekci (ČOI) se zvrhlo v debatu o právech poslanců a spory o to, zda mají mít pracovníci ČOI možnost využívat skrytou identitu, aby nemohli být odhaleni při kontrolních akcích. Sněmovna nakonec s touto možností přes nesouhlas pravicové opozice souhlasila a norma poputuje do Senátu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Inspektorky kontrolují stánkaře (ilustrační foto)

Článek

Kontroloři budou moci v některých případech využívat změněnou identitu, aby mohli vystupovat jako spotřebitelé a nemuseli například na předváděcích akcích či v autobazarech předkládat vlastní občanské průkazy.

Pravicová opozice poukazovala na možnost zneužití a varovala, že v případě přijetí budou podobné výsady požadovat i další organizace.

Máte vymleté mozky, útočila Černochová na ANO

Značnou část debaty, která předcházela závěrečnému hlasování, opanovaly spory o samotné kompetenci poslanců debatovat nad matérií ve třetím čtení, když pro tyto debaty je primárně určeno projednávání ve výborech.

Poslankyně ODS Jana Černochová připomněla, že je nezadatelné právo zákonodárců dotazovat se ministra. Když byla poslancem ANO Martinem Kolovratníkem odkázána na projednávání ve výboru, osočila se na něj, že za dobu svého působení v politice nepochopil, jak Sněmovna funguje.

„Bodejť byste to pochopil,“ dodala s poukazem na slova nepřítomného šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který opakovaně označil komoru za žvanírnu a od chvíle svého odvolání z čela ministerstva financí bývá z jednání většinou omluven.

„Vy, jak máte vymleté mozky, tak na tuto rétoriku všichni přistupujete,“ hřímala za mikrofonem Černochová.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby inspektoři ČOI mohli používat cizí identitu?
Ano
53,3 %
Ne
46,7 %
Celkem hlasovalo 698 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám