Hlavní obsah

Práci v lesích našly stovky brigádníků

Právo, Stanislav Ptáčník

V lesích po celém Česku našly přechodné uplatnění i možnost přivýdělku už stovky studentů a dalších lidí, kteří se teď nemohou věnovat své profesi. Řada z nich zareagovala na výzvu generálního ředitele státního podniku Lesy ČR, aby přišli lesníkům pomoci při výsadbě stromků, úklidu a obnově lesů postižených kůrovcovou kalamitou. S jakým ohlasem se tato výzva setkala a jak výpomoc v lesích konkrétně probíhá, popsala Právu mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Lesy v národním parku trpí suchem i kůrovcem.

Článek

Co konkrétně tito brigádníci v současné době dělají? 

Sázejí stromky, stavějí a opravují oplocenky, které ochrání sazenice před zvěří, uklízejí klest. Dělají jednoduché lesnické činnosti, které jsou v dané lokalitě třeba udělat a na které není potřeba speciální kvalifikace. Hlásí se nám ale například i studenti lesnických škol, ty učíme vyhledávat a označovat stromy napadené kůrovcem.

Dejme tomu, že jsem vysokoškolák z Prahy a chtěl bych jít na dva týdny na brigádu do lesa, nejlépe v dojezdu pražské integrované dopravy. Co mám udělat?

Nejjednodušší je přihlásit se na email brigáda@lesycr.cz, nebo na telefon 725 257 651. Uvedete své jméno, telefonní číslo, věk (podmínkou je stáří nad 18 let), případně i lokalitu, o kterou máte zájem. My se vám do několika dnů ozveme s nabídkou. Pokud v daném místě nejsou státní lesy, které spravujeme, nebo už tamější lesní správa vyčerpala kapacitu volných brigádnických míst, nabídneme vám práci poblíž vámi zvolené lokality. Pokud na ní netrváte, tak i jinde. Zájemce, kteří by chtěli nastoupit později, zapíšeme do pořadníku. Ozveme se každému.

Na Liberecku hořel les, zasahovalo letadlo a 32 jednotek hasičů

Krimi

Co si mám vzít na sebe a co s sebou?

Všichni brigádníci by měli mít vlastní pracovní oblečení, pevnou obuv do lesa, pokrývku hlavy. Rukavice a nářadí dostanou na místě. Pracují na čerstvém vzduchu v malých skupinách a v dostatečných vzdálenostech, mají roušku nebo šátek. Důsledně dodržujeme veškerá vládní opatření k omezení kontaktu osob. Dopravu do místa výkonu práce nezajišťujeme.

Samozřejmě neuškodí malá svačinka, něco k pití (ne však alkohol). Není vyloučeno, že malé občerstvení, například teplý čaj, dostanou pomocníci i na místě. To se může lišit po­dle místních podmínek a zvyklostí.

A teď to nejdůležitější – jaký je výdělek?

Podnik Lesy ČR se zájemci uzavře dohodu o provedení práce, a to nejvýše na 300 hodin. Za práci v lese nabízíme snad férové finanční ohodnocení – 120 Kč za hodinu. Brigádník by měl splnit aspoň minimální výkonové požadavky. Za vysedávání na pařezu ani za vyprávění vtipů neplatíme.

Chmelařům pomohlo uzavírání fabrik

Ekonomika

Kde je aktuálně lesních pomocníků nejvíc?

Největší zájem je o práci v lesích v okolí Prahy, například u Mníšku pod Brdy nebo v polesích lesního závodu Konopiště. A také v okolí Brna, na lesních správách Náměšť nad Oslavou či Černá Hora. Tedy u větších měst s dobrou dopravní dostupností.

Reklama

Výběr článků

Načítám